Anmeldelse: Retsmedicinerens frokost af Colin Cotterill

Eksotisk og lun historisk krimi fra 1970’ernes kommunistiske Laos, hvor den 72-årige fransk-
uddannede læge, Dr. Siri Paiboun, må gribe til skovens ånder, drømmesyn og andre meget lidt marxistiske metoder for at løse mysteriet om et pludseligt dødsfald i partitoppen samt en sø fyldt med døde vietnamesiske soldater.

Pensionen udskudt

Den pensionsmodne Siri Paiboun havde sådan set frem til et stille otium med lange, behageligt ensformige dage med ro til te og læsning efter mange års tro tjeneste for det kommunistiske parti bag sig.

Siri har uden større begejstring kæmpet for Det Laotiske kommunistparti siden han blind af kærlighed til en overbevist marxist i 1950ernes Paris lod sig indrullere blandt revolutionens fortrop.

Nu da kongefamilien endelig er smidt på porten, og Partiet ved magten, kan de ikke nægte ham nogle sidste stille år fjernt fra geværild, ufremkommelig jungel og stentung marxistisk dogmatik.

Men sådan går det naturligvis ikke, for Laos’ eneste retsmediciner er som så mange andre veluddannede flygtet ud af landet - og så endda til ærkefjenden Thailand!

Utraditionel opdager 

Siris ønske bliver derfor ofret på revolutionens alter, da partitoppen udnævner ham til statslig retsmediciner. Den nødtørftige videreuddannelse til retsmediciner består i et selvtilrettelagt studium med hjælp fra forlængst uddaterede lægebøger og leksikon, gamle forskrifter og learning by doing med assistance fra en mild, men gennemført sinke.

Denne mere eller mindre videnskabelige tilgang er dog ikke tilstrækkelig, da først ligene af de døde vietnamesiske soldater bobler op til overfladen og en international krise truer med at bryde ud. Så da Siri efterhånden kommer under stadigt større pres for at løse mordgåderne bliver også skovånder, åndemageri og drømmesyn tilføjet til repertoiret.

Siri er en særegen fortæller med en tør ironisk humor, der udstiller hykleriet, de nådesløse magtkampe og det bureaukratiske ‘paradis’ på jord, Laos.

Retsmedicinerens frokost er en hyggelig krimi, der tager sig tid til at beskrive de eksotiske rammer, som romanen foregår i, og det er i det store og hele en krimi, der lykkedes med at give stemme til en temmelig utraditionel detektiv.

Retsmedicinerens frokost kunne derfor være en kandidat til en fornøjelig sommerhuslæsning, mens regnen pisker løs udenfor


Retsmedicinernes frokost af Colin Cotterill
Oversat af Brian Christensen
Forlaget Hetland
304 sider

Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.