Anmeldelse: Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr

Af: gæsteskribent, fantasyforfatter Lene Dybdahl
En fabelagtigt sprogligt stærk og gribende roman om at gøre det gode i en verden fuld af ondskab. Bogens styrker er de spændstige metaforer og et velkomponeret plot, der ligesom låsesmedens små mekaniske huse, gradvist lader paneler glide til side, så man til sidst når ind til kernen af historien.

Søg mod åbent land
Historiens ene hovedperson er den blinde pige Marie-Laure, der bor i Paris med sin far, som er låsesmed på et naturhistorisk museum. Vi møder hende første gang kort før et luftbombardement under anden verdenskrig. Der er blevet kastet flyverblade ud over byen med teksten: "Til indbyggerne i denne by: søg mod åbent land", hvilket griber én om hjertet, når Marie-Laure som af en grund jeg ikke vil afsløre her, befinder sig helt alene i lejligheden. Hendes fingre famler ved flyvebladet, men hun aner ikke, hvilken fare, hun befinder sig i, og der er ingen seende i nærheden til at fortælle hende, at byen snart bliver bombet.

Låsesmedens små huse
Med denne cliffhanger begynder historien, og vi får herefter baggrundshistorien for, hvordan Marie-Laure mistede synet, og hvordan hendes far fremstiller en model af Paris, så han kan lære hende at finde rundt på egen hånd ved at tælle afløbsriste med blindestokken, lytte efter trafikken og så videre. Til Marie-Laures fødselsdag får hun små æsker med finurlige låsemekanismer, der udfordrer hendes evne til at tænke logisk og kreativt. Når hun har gættet, hvordan æsken skal åbnes, venter der en belønning indeni. Denne træning kommer hende tilgode senere i historien ...

Radio i nazisternes tjeneste
Bogens anden hovedperson er den tyske forældreløse Werner, der bor med sin søster Jutta på børnehjem i en tysk kulmineby. Han er usædvanligt godt begavet, og ved et tilfælde finder han og søsteren en radio, som han reparerer og får til at fungere. Radioen lærer dem om naturvidenskab, og Werner viser sig at være et teknisk talent, og det sætter gang i Werners ambition om at blive til noget mere.

Flammernes hav
Udover de to hovedpersoner i historien har vi et tredje element, nemlig den myteomspundne ædelsten, Flammernes Hav, der spiller en central rolle for historien. Den ufatteligt værdifulde sten bærer nemlig også på en forbandelse, men mere skal ikke siges her.

Fabelagtigt billedsprog
Alt det lys vi ikke ser er særdeles stærk i billedsproget, og indlevelsen i den blinde piges virkelighed er både rørende og virkelig kreativ. Marie-Laure må orientere sig efter lyde, og dette stiller anderledes krav til forfatteren i beskrivelsen af en by for eksempel. De lydlige og følelsesmæssige sanseindtryk danner i kombination med sindsstemninger farver og lys i Marie-Laures ellers helt mørklagte verden, og det er fantastisk godt beskrevet.

Lidt for hurtigt
Skulle jeg nævne en enkelt svaghed ved bogen, som lægger ud med en fin og stram komposition, så er det, at denne komposition går i opløsning mod slutningen af bogen, og nogle af de ellers langsomt udfoldede kriser og højdepunkter brat får en ende. Der sker pludselige dødsfald, som virker lidt for beregnende, og en forelskelse opstår lidt ud af det blå, og forsvinder med samme hast. Ser man bort fra disse plotmæssige skønhedspletter, er Alt det lys vi ikke ser en meget smuk og læsværdig roman.

2 Kommentarer
avatar

Mange tak for en omfattende og dybdegående anmeldelse af bogen. Jeg er overrasket over at alle er så positivt stemt overfor Doerrs seneste, da "About Grace" fik en noget hårdere modtagelse tilbage i 2004. Men som jeg også kan se på https://www.saxo.com/dk/alt-det-lys-vi-ikke-ser_anthony-doerr_indbundet_9788740019155, så er størstedelen meget positive, så jeg vil da kaste mig over denne bog, selvfølgelig først når jeg er færdig med "Eske Willerslevs" seneste :)

Balas
avatar

Tak for din kommentar. Ja, det er en rigtig god bog, som jeg havde meget få ting at udsætte på, så jeg vil tro, du også får en god læseoplevelse med den. De bedste hilsener Lene Dybdahl.

Balas

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.