Anmeldelse: Straf af Håkon Nesser og Paula Polanski

Nesser serverer lavmælt, legende og kryptisk spænding tilsat svensk melankoli på en bund af fortrydelse.

Straf af Håkon Nesser er en gådefuld historie pakket ind i et plot, der umiddelbart virker ret så lige til:

Brev fra fortiden

Den aldrende forfatter med begyndende skrivevanskeligheder, Max Schmeling, modtager en dag et brev fra en gammel bekendt, Tibor Schittkowski, en mand han ikke har hørt fra i flere årtier. Tibor ligger på det sidste, men han vil, inden han dør, have Max til at hjælpe sig med noget, som han ikke umiddelbart vil ud med, hvad drejer sig om.

Da Tibor tidligere to gange har reddet Max’ liv, mener han vel med en vis ret, at Max skylder ham en tjeneste. Modvilligt lader Max sin samvittighed råde og rejser tilbage til barndomsbyen for at mødes med Tibor og finde ud af, hvad det egentlig drejer sig om.

Uforudsigelig

Det forbliver dog længe dunkelt, hvad Tibor har i sinde – han fortæller Max om sit livsforløb, der blandt andet involverer drab og en datter, han aldrig har mødt.  Men tingene er slet ikke, hvad de tager sig ud for, gradvis bliver der flere og flere ting som de to, Max og Tibor, har tilfælles, og plottet tager nogle overraskende vendinger, der fører historien et ganske andet sted hen.

Mere skal ikke afsløres her, ej heller hvorfor pseudonymet Paula Polanski optræder ved siden af Nessers. Men det er et sofistikeret, men behersket drama, Nesser ruller ud over bogens sider.

Jeg har tidligere forsøgt mig med et par enkelte af Nessers bøger, som jeg dog dengang fandt noget omstændelige og lettere karikerede – en af dem var med en traurig detektiv, der førte samtaler med Gud - til gengæld, synes jeg, denne kortere sag her er både vellykket og særdeles medrivende.

Straf af Håkon Nesser og Paula Polanski
oversat af Jan Mølgaard
240 sider
Forlaget Modtryk 

Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.