Anmeldelse: Hans og Rudolf - en tysk jødes jagt på kommandanten af Auschwitz af Thomas Harding

Dramatisk fortalt beretning om jagten på en af historiens største massemordere bestræber sig på at
nuancere billedet af den absolutte ondskab.

Grav i fortiden

Thomas Hardings bog tager afsæt i den tyskfødte britiske jøde Hanns Alexanders begravelse i 2006. Harding, der er nevø til Hanns Alexander, var godt vidende om onkelens deltagelse i 2. verdenskrig, men de nærmere detaljer lå hen i det uvisse. Dem sætter Harding sig nu for at udrede.

Hanns Alexander, viser det sig, havde været selvbestaltet nazi-jæger med held til at opspore adskillige krigsforbrydere. Og han blev sidenhen hvervet af den britiske efterretningstjeneste til at lede et hold af efterforskere, hvis mission det var at få stillet de højest rangerede nazister for retten.

Hanns’ far var læge i Berlin og havde udmærket sig i kampe under 1. verdenskrig. Faderen var, grundet sin tiltro til at de ordentlige tyskere til sidst ville feje nazisternes skrigefugle til side, meget længe uvillig til at se virkeligheden i øjnene: at han og hans families liv var i fare.

Den jagede bliver jæger 

Familien nåede dog at flygte i sidste øjeblik til London, og Hans og broderen meldte sig der til den engelske hær, da 2. Verdenskrig brød ud. Hanns var blandt de første allierede soldater, der trængte ind i de nazistiske udrydningslejre – og det forfærdelige syn satte sig hos Hanns som en brændende vilje til at se retfærdigheden ske fyldest og de ansvarlige stillet til ansvar for deres ugerninger.
 Den største nazi-bøddel Hanns havde held til at opspore var kommandanten af Auschwitz, Rudolf Höss.

Thomas Harding klipper mellem de to mænds historie –nazi-jægerens og nazistens – sådan at der bliver bygget op til den dramatiske jagt. Det billede, Harding tegner af Rudolf Höss, viser en mand, der beundrer og følger de ’forkerte’ fadermodeller, som først ønsker at blive præst, siden lader sig rive med af 1. verdenskrig og højrenationalismen, men som alligevel foragter nazismens plumpenhed og pøbelvælde.

Kun modvilligt lader Höss sig brutalisere som fangevogter i de nyoprettede koncentrationslejre, men snart er enhver rest af medfølelse dog slebet bort. I Höss’ egen selvfremstilling, som han lægger frem i sin selvbiografi, er han et ordentligt menneske, der blot fulgte ordre! Det er overordentligt svært at tro på, men interessant er det dog, at gråzonerne, hvor også Hanns Alexanders stærke retfærdighedssans fører til selvtægt og overgreb, kommer frem.

En fundamentalt spændende historie, der insisterer på, så vidt det lader sig gøre, at forklare de to hovedpersoners valg og motiver.

Hans og Rudolf - en tysk jødes jagt på kommandanten af Auschwitz 
Af Thomas Harding
372 sider
Nyt Nordisk Forlag

Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.