10 gode bogtips til sommerferien

Mangler du inspiration til hvilke bøger, du skal læse i sommerferien, så fortvivl ej, for her kommer Kultur-Cafeens bud på 10 gode sommerbøger, der fortjener at komme med i rejsekufferten.

Bøgerne på listen skulle meget gerne give mange timers fornøjelig, intens og underholdende sommerferielæsning i gode fortællers selskab. 

Listen indeholder romaner med vægt på den gode fortælling, historiebøger skrevet på fængende vis, en enkelt novellesamling med interessante og veldrejede personskæbner, og så er der selvfølgelig også et par bud på nogle rigtig gode krimier. God læselyst.

Romaner til sommertasken:

Til romanlæseren vil jeg anbefale disse fire bøger:

Sønner af Philip Meyer

Sønner er en barsk slægtsroman, der gennem tre generationer af Texasfamilien McCullough, skildrer tilblivelsen af det moderne USA – som en nådesløs kamp om jord og rigdom. Fra de hårdføre nybyggeres blodige strid med mexicanere og kamplystne indianere til olieeventyret, et tyngende åg og imperiets forfald.
  

Mussolini-kanalen af Antonio Pennacchi

Mussolini-kanalen er en charmerende fortalt slægtshistorie om Italien i det tyvende århundrede, om den fattige og iltre bondefamilie Peruzzi, hvis magt og agt vokser i skyggen af Il Duce og hans opulente stormagtsdrømme. 

Historien er fortalt af et gammelt sludderchatol, der ikke er bleg for at tilføje lidt ekstra krydderi til handlingen.

Stoner af John Williams

Stoner er en afdæmpet, men sært fascinerende fortælling om en fredelig eksistens, hans stille liv og inderlige dedikation til litteraturen. Det lyder måske umiddelbart noget trist, men bogen er rørende og vedkommende i dens insisteren på et menneskes rige indre liv delvist uafhængigt af den ydre verdens tumlen og rumlen. 

Til trods for den lavmælte tone og Stoners mange fald og forkerte valg, udgår der fra romanen en gennemtrængende taknemmelighed over livet, mulighederne og litteraturen.


Hård er mit lands af Tore Kvæven

For den, der kan lide spændende historiske romaner med episk sus, vil jeg anbefale at tage denne modbydeligt spændende norsk vikingeroman med i hængekøjen. Den handler om et voldsomt vikingetogt til Blåland, det sorte Afrika. Bogen mimer sagaernes mandhaftige tone, den er velskrevet og meget medrivende.Til den historiskinteresserede vil jeg anbefale to meget læseværdige bøger:


Den sorte Greve,Napoleons rival og den virkelige greve af Monte Cristo af Tom Reiss

Tom Reiss fortæller i denne biografi om Alexander Dumas’ far, der fra slave på Haiti blev firstjernet general i Napoleons hær for så at miste det hele på ny. 

Men det er samtidig også den nærmest detektiviske beretning om Tom Reiss’ proces med at skrive Dumas´den ældres biografi, de tilfældige møder, vanskeligheder og de uforudsete ’guldfund’ i arkiverne.


Jomfruen af Norge af Tore Skeie

Tag ikke fejl af bogens titel, her er intet parfumeret skønmaleri. Denne historisk-dokumentariske beretning er en dramatiseret fremstilling af 1300-tallets realpolitik i Skandinavien. Norden var da en åben kampplads for ambitiøse stormænd. 

De ridderlige idealer prægede aristokratiet, men dækkede reelt over et rent mafiavælde af morderisk slevhævdelse, ran og kynisk magtpolitik, hvor hære og alliancer var brikker i den komplicerede rivalisering mellem Norge, Danmark og Sverige. Og alliancer blev indgået og brudt før blækket var tørt.


Små fortællinger med stor dybde


Mellem venner af Amos Oz

Den store israelske forfatter Amos Oz har skrevet nogle virkeligt gode novellesamlinger, her til hører Mellem
venner. Den ydre ramme er en kibbutz i 1950ernes Israel, men de stramt komponerede noveller har som omdrejningspunkt den svære, skrøbelige, uudtalelige eller pinagtige relation mellem mennesker med følelserne i klemme.

Morderisk sommer

Sommertid er også krimitid, og her følger tre krimier, jeg gerne havde haft til gode at læse, mens solen går ned over sommerlandet.

Den brændte jord af Peter Temple

Det var i et interview med den svenske krimiforfatter Arne Dahl, at jeg hørte om den australsk-sydafrikanske krimiforfatter Peter Temple. Dahl anbefalede varmt Den brændte jord som sommerlæsning for dens sproglige kraft og udfordrende fortællemåde. Jeg vil også gerne anbefale denne hæsblæsende og velskrevne hårdkogte krimi.

Læseren skal anstrenge sig en smule i begyndelsen for at finde ud af, præcis hvem det er, der taler, men ud af sammenhængen og efterhånden, som man kommer længere ind i romanen, kan man lettere skelne de forskellige stemmer fra hinanden. 


En altopslugende skovbrand breder sig i sommerhede Melbourne, Australien, hvor den hærgede efterforsker Stephen Vilani , skal forsøge at opklare sammenhængen mellem fire makabre mord, Samtidig hermed må han også tage vare på sin stædige og brøsige gamle fader, der nægter at forlade sin gård, som trues af de opflammende brande. Meget atmosfæremåttet krimi fra Down under.

Pukkelryg, pukkelryg af Tom Franklin

Det er en af de bedste krimier, jeg i meget lang tid har læst. Fra det flimrende hede Mississippi får vi fortællingen om den hvide, nørdagtige dreng Larry og den sorte Silas, der som børn blev venner indtil en dramatisk hændelse skilte dem ad.

Nu mange år senere vender politimanden Silas hjem til fødeegnen, hvor han skal efterforske et mord, der, skal man tro den indspiste egns beboere,  være begået af Silas’ gamle barndomsven, den sære eneboer med øgenavnet Scary Larry. Plottet er medrivende og sproget emmer af tropisk hede, fordomme og undertrykt vrede.Færten af død af Andrew Taylor

Sidste skud i revolveren bliver den engelske historiske krimiforfatter Andrew Taylor med hans seneste roman, Færten af død.

Historien tager læseren med på en rejse til Uafhængighedstidens New York, hvor den engelske kontorist, Edward Sawill, i unionisternes sidste skanse, må forsøge at opklare en kompliceret mordgåde, der har forbindelse til det store politiske spil mellem Old England og de oprørske amerikanere.

Stemningsfuld, historisk overbevisende krimi, med vægten lagt mere på personerne og tidsbilledet end på et hæsblæsende plot og bloddryppende sider.


Kultur-cafeen ønsker alle en god sommer med masser af herlige sommerbøger.


        
2 Kommentarer
avatar

Hold op nogle gode anbefalinger! Jeg har skrevet flere på min to.read-liste :-)

Balas
avatar

Mange tak for din kommentar. Det glæder mig at høre, at du har fundet listen brugbar. Rigtig god læselyst og god sommer til dig.

Balas

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.