Anmeldelse: Den stjålne vej af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Indfølende og virkelighedstro billede af tre afghanske skæbner, hvis veje krydses på overraskende vis.


Anne-Cathrine Riebnitzsky er en forfatter, der udover forfatterskolen også kan skrive tidligere soldat og sprogofficer på CV’et.  Som udstationeret i Afghanistan har hun set det pilrådne samfund indefra og mødt et utal af skæbner, hvis historier og triste skæbner har brændt sig fast.

Den stjålne vej er godt nok fiktion, men den hyper-realistiske stil efterlader læseren med en fornemmelse af, at det virkeligt er hændt, sådan som Riebnitzsky fremstiller det.

Afghanistan indefra

I romanen følger vi tre vidt forskellige personer, der hver med deres historier viser og afslører ubehagelige sider af det afghanske samfund:

Malika, der er datter af en respekteret mullah, er en veluddannet, stolt og egenrådig fyrreårig kvinde, der må kæmpe for at kunne udholde den pinsel og ydmygelse, det er at være kvinde i et traditionelt og kvindefjendsk patriarkat – i særdeleshed, når man som hende er både intelligent, ærekær og interesseret i at forberede forholdene for sine medsøstre. I al hemmelighed leder hun læseundervisningen for en flok voksne kvinder i Gereshk.

Bag sin mands ryg har hun også kontakt til de udenlandske NATO-soldater, da hun ved, de er de eneste, der vil støtte kvindernes sag. Hun føler sig dybt forurettet og ydmyget, da hendes mand vælger at tage en ny kone, men er afmægtig i sit raseri.

Overgreb og grumset håb

En dag dukker en gadedreng ved navn Javeed op. Han er blevet voldtaget af det korrupte politi, hvis homoseksuelle forgribelser er velkendt af alle. Malika beslutter sig for at kæmpe drengens sag – en kamp, der er så godt som tabt på forhånd. Men den fattige dreng med de mørke fremtidsudsigter, kommer til at spille en vigtig rolle sidenhen, da han kommer i kontakt med Taleban. 

I et andet handlingsspor tager Taleban den intelligente ingeniør Khan til fange. De langskæggede krigere vil dræbe ham for at bremse hans arbejde med at bygge en asfaltvej mellem Kandahar og Gereshk, men Khan der er inderligt troende muslim, afslører et dybtgående kendskab til koranen og Muhammeds liv,og med teologiske argumenter er han i stand til at rykke ved flere af de lidet skolede talebaners opfattelse af ham og af den rette tolkning af Islam.

Som i enhver tragedie må personernes veje til slut krydses med skæbnesvangre konsekvenser for nogle.

Stærkt plot og fascinerende hovedpersoner

Plottet er medrivende, sproget er afdæmpet realistisk trods det stødt stigende drama, der udfolder sig henover siderne, og personerne føles ægte – især portrættet af Malika er stærkt: blottet for sentimentalitet fremstilles hun hverken som martyr eller offer. 
Hun har derimod modet, intelligensen og snilden, der gør, at hun kan handle og tænke taktisk, så lidt frihed ubemærket kan lirkes ud af de skæggede hykleres knugede hænder.

Bogen giver et fascinerende og indlevende skildring af det konfliktfyldte land, og formår at trække almindelige afghanere ud af orientalismens stereotyper, så deres liv virker autentiske og både anfægter og rører læseren.Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.