Anmeldelse: Romeren af Lasse Holm

Flot og tempofyldt historisk krimi fra et antikkens Rom truet af forbundsfællekrige, af indtrængende kimbrere og teutoner og af et indædt magtopgør, der er på vej til at sønderrive republikken. Uden at ønske det befinder den græske læge Demitrios sig hver gang i begivenhedernes dramatiske centrum.

Når Fortuna lukker øjnene
Vi skriver år 91 før for tidsregning. Petronius, en dørslave i folketribunen Marcus Livius Drusus’ hus, banker desperat på den unge Demitrios dør i det usle, romerske slumkvarter Subura. Slaven bønfalder lægen om at komme og tilse hans døende herre, Marcus Drusus.

Demitrios begiver sig normalt ikke at med at behandle Roms patricier – hvorfor skal ikke her afsløres – men modvilligt lader han sig dog alligevel overtale denne gang. 

Det skulle han nok ikke have gjort. Demitrios kan nemlig ved selvsyn konstatere, at Marcus Drusus er offer for ikke ét, men hele to mordforsøg på samme tid! Manden har en dolk i sig, men udviser også alle symptomer på at være blevet forgiftet.

Da Drusus udånder lægger hans smukke og indladende niece pres på Demitrios, for at han skal påtage sig at opklare, hvem der står bag attentatet. Det er en meget kompliceret affære med tråde tilbage i tiden, og Demetrios kommer vidt omkring: sporene fører på kryds og tværs gennem det romerske samfund fra slaver, senatorer, enker, hærførere og stenrige adelsfamilier.

Opløsning på alle fronter
Der er farer på alle fronter: barbarerne rykker ind på Po-sletten, mens de italienske forbundsfæller forbitret over ikke at have fået tildelt samme rettigheder og samme belønning for deres loyale tjeneste for Rom som romeren, nu vender sig i åbent opgør mod den romerske undertrykkelse.

Dertil kommer et rent romersk opgør mellem på den ene side den dygtige krigshelt, men vaklende politiker, Gaius Marius, og på den anden side opkomlingen, den fordrukne og brovtende Lucius Cornelius Sulla.
Demetrios må i dette farlige kaos forsøge at rede trådene ud, for der er en forbindelse til det mord, han er sat til at opklare. Gradvist går det op for læseren, at også Demetrios egen fortiede fortid spiller en særdeles vigtig rolle i denne vældige intrige.

Indbydende udgivelse
Det går voldsomt for sig med korsfæstelse, mord, slag og hidsig flugt over hustage og ned i Cloaca Máximas væmmelige indre.  Spændingen bevares flot hele vejen gennem bogen, der er første del af en lovet trilogi. Historien er velfortalt og plottet er hele tiden med i det komplicerede politiske landskab.

Måske bliver buen lige spændt hårdt nok, når Demetrios når at være med i de fleste hære, bliver taget til fange af italikerne, og har flere affærer med adelsfruer og frøkener, samtidig med at han skal opklare forbrydelsen. Men det er trods alt en mindre indvending.

Til gengæld ærgrer det mig, at de mange eder og forbandelser ikke i højere grad er forsøgt latiniseret; det lyder altså lidt for fladt og som nutidsdansk, når en romer kan udbryde: ’Det er skide akavet, hvis jeg bliver’, ’Sådan nogle skiderikker’, eller ’Rend mig i røven’.  

Bogen er flot og indbydende med tegnede kort af datidens Rom, Forum Romanum og Marcus Drusus’ hus. Jeg vil se frem til at læse de kommende bind i serien.

Romeren, 419 sider
Forlaget Fahrenheit


Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.