Anmeldelse: Fordelene ved at være en bænkevarmer af Stephen Chbosky

Morsom, rørende og meget fintfølende fremstilling af teenagelivets vildveje og voksenlivets mange mysterier, som de åbenbare sig for en introvert og hyper-følsom teenager.

Tilskuer til sit eget liv
Charlie lever et liv på sidelinjen, adskilt fra andre mennesker af sin nysgerrige undren og konstante grublen. 

Da bogen tager sin begyndelse, oprinder den dag, Charlie så længe har gruet for: han skal nu begynde i high school. 

Hvad vil der dog ske, når han, den intelligente, men åh så generte og kejtede dreng, må forlade sin trygge boble og kaste sig ud i teenagelivets forvirrede og farlige verden af kronisk usikkerhed, selvhævdelse, kærlighed, ensomhed, alkohol, stoffer og sex?

Hvad går det alt sammen ud på?
Det kan man finde ud af ved at læse den lille bog, der er udformet som Charlies åbenhjertige breve stilet til læseren. Her forties intet. Alle pinagtighederne, alle fejltrinene og misforståelserne lægges frem, for Charlie er en uforstilt natur og en opmærksom betragter af sig selv og sine omgivelser. Allermest ønsker at finde ud af, hvad pokker det alt sammen går ud på? Hvad forventes der af ham, og hvorfor opfører han og menneskene omkring ham sig, som de gør? 

Gennem Charlies undrende blik ser vi familien og dens medlemmers faste roller, mønstre og de underforståede fortielser; vi får øje på teenagelivets forbandelser og frisættelse i form af spirende forelskelse, venskaber og oprørstrang, men også belastende og krampagtige selviscenesættelser og ubønhørlige krav om at være unik, frembrusende og misundelsesværdig.

Morsom og tankevækkende
Det giver anledning til ikke så få morsomme scener, at den højtbegavede Charlie på det sociale, mellemmenneskeligefelt er så uskyldsren og naiv, som han er, men at han samtidig har en meget stærk fornemmelse for, hvad man egentlig, sådan dybest set, burde sige, når alle hæmmende normer og konventioner er lagt bort. 

Gradvist finder ud af, at også dybt begravede minder, fortiede familiedramaer og tragiske skæbner spiller deres rolle i Charlies fortælling og i hans undertiden meget besynderlige opførsel.

Af en opmærksom engelsklærer får Charlie i opdrag ved siden af at læse en række skønlitterære værker, der kommer til at virke som en art terapi og spejl for Charlie, når han prøver at forstå, hvorfor han dog er så sær og tilsyneladende så meget anderledes end alle andre.

Det er en meget følelsesladet, men ikke sentimental roman, fyldt med refleksioner over kærlighedens kommen og gåen, forandringens gådefulde natur, og livets mange forunderlige mysterier, sådan som de tager sig ud for en sensibel og sympatisk 15 årig med vidåbne øjne.

Bogen er udkommet på Forlaget Ordenes By, og det er forlagsredaktøren selv, Paul Mcneice, der har stået for den aldeles lydefri oversættelse.  
2 Kommentarer
avatar

Hej Ulla oversætter ;-)
Tak for påmindelsen. Oversættelsen og oversætteren fortjener et par velfortjente ord med på vejen, og det har han og den nu nu fået :-)

Balas

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.