Anmeldelse: Tartiana bog nr. 8 i Arkadij Renko-serien af Martin Cruz Smith

Top-krimi. Tartiana er en Martin Cruz Smith classic: velfungerende plot, underspillede dialoger med kulsort humor, russisk atmosfære, samfundskritik og et præcist tegnede persongalleri.

’All afternoon they had relived and rekindled the passion of their youth, stood against with Yeltsin on a tank, again defied the apparatus of the KGB. Those heady days were gone, deflated, and all they reaped was bruises.’  

En reporters død
To dødsfald inden for samme uge sparker romanen og den kynisk-melankolske efterforsker Arkadij Renko i gang. Det ene drejer sig om en klokkeklar henrettelse af en af de helt store moskovitiske mafiamillionærer, Grisha Griego. Det andet dødsfald bliver fra officiel hold afskrevet som selvmord, da den frygtløse reporter og Putin-kritiker, Tartiana, styrter i døden fra sin sjettesals lejlighed i Moskva.

Men selvfølgelig er det ikke så ligetil som de magtfuldkomne myndigheder lader forstå. Der er noget, der binder dødsfaldene sammen, og i takt med at den hærgede sporhund, Renko, gennem sin selvbestaltede efterforskning lærer at kende Tartiana, jo mere overbevist bliver han om, at hun er blevet myrdet på grund af sin viden og kritiske reportager. 
Særlig indtryk på vores efterforsker gør de efterladte bånd med lydoptagelser af Tartiana i blandt andet Tjetjenien, hvor hun giver et usminket billede af den rå vold og civilbefolkningens lidelser, hvilket står i skærende kontrast til regimets fremstilling af begivenhederne.

Korruption på alle niveauer
Meget har ændret sig i udadtil i det nye Rusland, men man sidder med en klar fornemmelse af, at under overfladen er meget ved det gamle: ineffektivt bureaukrati gennemsyret af korruption, myndighedernes overgreb og herskervælde, den tæt kontakt mellem politikere og lyssky elementer, hykleriet og forstillelsen også blandt de intellektuelle, hvor meget få støttede den stadigt mere isolerede og chikanerede reporter Tartiana, mens hun endnu var i live. 

Et drab på en oversætter i Kaliningrad giver Renko en ny ledetråd, da oversætterens kryptiske dagbog skrevet med personlig kodeskrift bliver fundet. En dagbog viser det sig, som op til flere meget magtfulde mænd er særdeles interesserede i. Dechifreringen af koden spiller en afgørende rolle i historiens forløb.

Fornem kriminalroman
Den fiktive figur Tartiana er tydeligvis bygget over virkelighedens Anna Politkovskaya, den russiske reporter der frygtløst ærligt fremstillede forholdene i Tjetjenien med russernes såvel som Jihadisternes overgreb mod civilbefolkningen, for hvilket hun betalte den højeste pris, da hun i 2006 blev myrdet af ukendte gerningsmænd.


Romanen lykkedes med på én gang at være underholdende med vittig galgenhumor, rappe bemærkninger og et velsmurt plot og samtidig give et krast billede af det russiske samfund, dets depraverende udvikling med kronisk korruption, nationalchauvinisme og betændte alliance mellem mafia og politikerklasse. Det er en krimi i topklasse.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.