Hysteriens tid af Lis Norup

En af mine meget dygtige og altid engagerede undervisere på Institut for Nordisk sprog og litteratur, Lis Norup, har nys udgivet denne spændende bog om hysteriens storhedstid i de sidste tre årtier af det nittende århundrede.

I bogen som jeg endnu ikke har læst i sin helheld, men kun i nedslag, bliver læseren præsenteret for journaler, sygehistorier og forelæsninger fra 1870’erne, 1880’erne og 1890’erne. Det fælles omdrejningspunkt er en gåde: ’hvordan forklare kramper, lammelser, anfald, besvimelser og sanseforstyrrelser, der ikke har påviselige organiske årsager.’ Udforskningen af hysteriens symptomer og bevidsthedstilstande kom sidenhen til at danne grundlag for psykoanalysen.

Anden del af bogen sætter sygdommen ind i en social-og kulturhistorisk sammenhæng, hvor hysterien ’ses som en form og model, der under bestemte forhold suger en tids uro og angst til sig og former dem i sit billede. ’ Bogen er rigt illustreret med billeder og tegninger og kyndige introduktioner. En indbydende og læsværdig bog. 
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.