Reportage fra Herlufsholm Fantasybogmesse 2013

En uhøjtidelig bogmesse for bogelskere med hang til magi, sværdslag og overnaturlige væsener


Kostskolen Herlufsholm ved Næstved dannede den perfekte ramme for en bogmesse i fantasy-universets tegn. De gamle smukke bygninger leder tankerne hen på Hogwartsslottet, som huser troldmandsskolen, hvor Harry Potter, som bekendt har sin skolegang.

Fantasybogmessen afholdtes for andet år i træk, og også denne gang var programmet spækket med Danmarks fremmeste tegnere og forfattere inden for genren. Udendørs huserede orker, elvere, riddere og skønjomfruer, og på de lange højloftede gange indenfor kunne man møde Hogwartselever, fantasyforfattere og forlagsfolk.

Nøglen over Alhambra-paladsets indgang
Jeg blev interviewet af bibliotekar Christine Karen Kofoed om Nøglens Vogtere-serien. Hun spurgte mig blandt andet om, hvor jeg fik inspirationen til bøgerne fra. Nøglens Vogtere er en trilogi om et tvillingepar, der rejser til Spanien for at finde en magisk gylden nøgle. Det viser sig, at den kan åbne porten til et parallelt univers og give børnene adgang til en alternativ version af Spaniens fortid.

Spanske legender og myter
Over indgangen til Alhambrapaladset er der indgraveret en hånd og en nøgle på hver sin bue. Legenden fortæller, at den dag hånden griber fat om nøglen, vil Alhambras mure skælve og styrte i grus. Denne legende findes i mange versioner og på mange sprog, og er én af de ting, som gav mig inspirationen til Den Gyldne Nøgle.

Washington Irving inspirerer fantasyroman
Den amerikanske forfatter Washington Irving besøgte i 1830erne paladset, og samlede sine rejseoplevelser i bogen Tales of the Alhambra. En del af historierne heri er gendigtninger af gamle sagn fra maurernes tid. En af disse historier handler om en arabisk prins, der forelsker sig i en kristen prinsesse, og for at få hende, må han klæde sig ud som en kristen ridder og vinde hende i en turnering. Dette er inspirationen til den parallelle sidehistorie i Visigotens Hjelm (Nøglens Vogtere 2).

Udveksling af skrivetips
På små bogmesser er signeringerne det hyggeligste, synes jeg. Jeg har jo ofte stået i køen for at få en bog signeret og få mulighed for at veksle et par ord med forfatteren. Det er faktisk også hyggeligt at være på den anden side af bordet. Jeg fik talt med rigtig mange læsere, og det var dejligt at kunne dele skrivetips med dem, som selv er interesseret i at skrive historier.

Spændende bogmesseprogram
Om lørdagen trak Kenneth Bøgh Andersen fulde huse til Herlufsholm fantasybogmesse, da han gav interview om sin kommende roman Julemandens død. 

Herudover kunne man opleve forfatterne Sven Ørnstrup (Vraggods), Martin Vinther Madsen (Drømmekrigerne), Dennis Jürgensen (Relief) og undertegnede Lene Dybdahl (Nøglens Vogtere). 
Det var også lørdag, at vinderne af novellekonkurrencen offentliggjort. 

Om søndagen (hvor jeg desværre ikke selv kunne deltage) holdt Josefine Ottesen jubilæumstale over sit 30 års jubilæum som forfatter, og den kommende debutant hos Tellerup, Nanna Foss, fortalte om sin stort anlagte Spektrum-serie.

Danmarks (u)hyggeligste bogmesse
Mange var mødt udklædte op, og det gav en særlig fed stemning, at man dagen igennem kunne se rollespillere fægte på liv og død, blive overrasket af en grum ork på dametoilettet og træde ærbødigt til side for bogmessedeltagere i 1700-talskostumer. Det har været sjovt og spændende at deltage, og jeg håber lige som sidste år, at bogmessen bliver en blivende tradition. 
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.