12 spændende bognyheder i efteråret 2013

Efter en stille sommer, hvad angår nye bogudgivelser, er forlagene igen ved at komme op i omdrejninger med mange spændende nye udgivelser. Her er 12 af efterårets bøger, som jeg vil holde særligt øje med.

Vi lægger ud med Gyldendal, der den 20. september udgiver Kaptajn Dinesen – Ild og blod, første bind af Tom Buk Swientys biografi om Karen Blixens far Wilhelm Dinesen.
Det bliver spændende at se, om den velskrivne Buk Swienty holder niveauet fra sine storsælgende bøger om den dansk-tyske krig i 1864.

Forlaget skriver om bogen at det er:  ”En stor biografisk fortælling i to bind om den aristokratiske eventyrer, kriger, jæger, politiker og forfatter Wilhelm Dinesen”.

Forlaget Klim holder næsten altid et utroligt højt niveau, hvad angår deres udgivelser, så der er mange nye bøger at se frem til, og dette her er blot nogle af titlerne på deres indbydende litterære spiseseddel:


Unge Philby af den amerikanske spionforfatter Robert Little udkommer den 6. september.
Det er en spændende titel fra en i Danmark relativt ukendt forfatter, der nogle steder sammenlignes med mastodonterne inden for spiongenren Graham Green og John le Carré.
Bogen handler om dobbeltagenten Kim Philby der blev kendt som en af de berygtede dobbeltspioner ’Cambrigde five’ der i virkeligheden var spioner for fjenden: Sovjetunionen. Littles bog forsøger, ifølge hvad forlaget skriver, at svare på, hvad der drev Philby, og hvilket menneske, der gemte der sig bag masken.  
  

Færten af død af den engelske forfatter Andrew Taylor udkommer den 15. september også på Klim.
Bogen har netop vundet den prestigefylde CWA Historical Dagger, der tildeles den bedste historiske kriminalroman. Det er i øvrigt tredje gang at forfatteren modtager prisen.
Romanen foregår under USA´s kamp for uafhængighed, hvor kontoristen Edward Savill modvilligt bliver kastet ud i en mordundersøgelse ved fundet af et lig i det berygtede slumkvarter Canvas.
Men spørgsmålet er, hvad en død fra eller til betyder, når volden vokser ukontrollabelt dag for dag i den desperate by? Men de hemmeligheder, som dette mord dækker over, kan blive nøglen til magt 
for den, som kan finde morderen …

Mine fædres spøgelser kravler i regnen af Patricio Pron ukendt udgivelsesdato. Forlaget Klim.
Patricio Pron blevet udråbt til at være en af de allerbedste nye spansksprogede forfattere. Som Robert Bollaño blander Pron i denne roman den personlige historie med den blodige og voldsomme sydamerikanske historie. Resulatet er i Prons hænder en meget tilgængelig og uhyggeligt spændende fortælling om at få en fortid, som man ikke troede vedkom en, på meget tæt hold.

En ung journalist må forlade sit liv i Tyskland og tage hjem til Argentina, da hans far bliver syg. Hjemme kommer han på sporet af farens fortid som aktiv i modstandsbevægelsen under Argentinas brutale diktatur i halvfjerdserne. Han finder ud af ting om sin far, som han aldrig har kendt til. 
Hvem er for eksempel den kvinde, der hele tiden dukker op i hans breve, og har han noget med det bestialske mord at gøre, som han har gemt avisartikler og andre dokumenter om?


Fælden af Marko Leino, Forlaget Klim. Udgivelsestidspunkt?

Fælden vandt prisen for bedste finske krimi, og blev i 2011 indstillet til Glasnøglen. 

Forlaget skriver: ”Vesa Levola hjælper meget modvilligt sin far med hans narkoforretninger, og da faderen bliver skudt gennem hovedet, forlanger forbryderne, at Vesa skal arbejde hans gæld af. De er ikke tilfreds bare med penge.”


Vintergækker af A. D Miller, Forlaget Klim, udgivelsestidspunkt?
Vintergækker. Det kalder russerne de mange lig, der kommer til syne, når vinterens tunge snedække smelter væk. De fleste er drukkenbolte og hjemløse, men ikke få er mordofre, gemt i snedriverne af deres morder.
Nick er en advokat i overhalingsbanen, og han har en tilståelse, som han vil fortælle os.
Da han arbejdede i Moskva blev han forført af den smukke og gådefulde Masha, som viste ham vej gennem byens natklubber, de intime dachas og den udbredte korruption. I samme øjeblik han faldt for Masha, vidste han, at han ville miste sig selv og at hun var farlig, men livet i Moskva var vanedannede, og det varfor nemt at begrave hemmeligheder i vinterens sne …

Engelske A.D. Miller har arbejdet som korrespondent i Moskva, og Vintergækker er hans første roman.Bogen blev shortlistet til Booker-prisen

Pukkelryg Pukkelryg, Forlaget Klim, udgivelsestidspunkt?

Tom Franklin er født og opvokset i sydstaterne. Han har udgivet fire anmelderroste og prisbelønnede bøger, og Pukkelryg Pukkelryg er den første, der udkommer på dansk. Bogen modtog USA’s fornemste krimipris, The Gold Dagger Award, for bedste amerikanske krimi i 2011.
Amos Mississippi er en stille by, hvor Silas Jones er alene om at håndhæve loven.Sidst der skete noget opsigtsvækkende var for næsten tyve år siden, da en teenagepige forsvandt efter en biograftur med Silas’ barndomsven, den sorte dreng, Larry Ott. Der var ingen beviser for, at Larry var skyldig i noget, men alle i byen har undgået ham lige siden – også Silas. Og nu brydes freden igen, da nogen forsøger at myrde den socialt udstødte Larry, endnu en ung kvinde forsvinder, og egnens narkohandler findes dræbt.

Andre spændende titler fra Klim er Andre steder, Andre drømme, der er blevet tildelt en ordentlig bunke priser.  Det skulle være en roman om det livet i det feudale Pakistan, hvor det er mere end svært at bryde ud af de fastlagte samfundsmønstre.

Den der bryder tavsheden af Mechtild Borrmann, der har modtaget Tysklands største krimipris i 2012. Eller Kelterens drømaf Mario Vargas Llosa, der udkommer den 31. oktober. Min anmeldelse af Kelterens drøm (El sueño del celta) kan i øvrigt læses her. 


Informations forlag udgiver 4. oktober vinderen af Pulitzerprisen 2013 for bedste biografi Den sorte greve – historien om virkelighedens greve af Monte Cristo af Tom Reiss. Forlaget skriver: ” DEN SORTE GREVE er både en medrivende spændingshistorie, et levende historisk indblik i Frankrig i tiden under og efter Den Franske Revolution og Napoleon Bonapartes vej til magten.

En fantastisk skæbneberetning om den usædvanlige mand, der var far til en af århundredets største franske forfattere, og en smuk og bevægende historie om kærligheden mellem far og søn.” Det er en udgivelse jeg ser frem til med megen spænding.Rosenkilde og Bahnhof udgiver den 26. august Hård er mit lands love af norske Tore Kvæven. Det skulle dreje sig om en ”eventyrlig roman” om et vikingetogt til den indre af Congo! 

Den schweiziske forfatter Christian Kracht udkommer den 27. august med den historiske roman Imperium på Rosenkilde og Bahnhof. En roman, der efter hvad jeg har kunne researche mig frem til, skulle være beslægtet med Daniel Kehlmanns Opmålingen af verden, men den er blevet mødt af en hel del polemik i Tyskland, da det af visse kritikere påstås, at romanen lufter sympati for højreorienterede synspunkter.
Forlaget Hr. Ferdinand har netop udgivet den svenske forfatter og flueforsker Fredrik Sjöbergs bog Fluefælden, og bogen har allerede modtaget en buket af roser. Forlaget skriver om bogen at:  

”Fluefælden er et fortryllende og originalt forsvar for fordybelse, langsomhed og retten til at gå omveje i en tid præget af effektivitet og målrettethed. Det er en bog der bryder med alle ens vante forestillinger om genre ved på raffineret vis at blande selvbiografi, roman, essay, naturbeskrivelse, heltebiografi og rejseskildring i en ny og original form.”Og så må jeg ikke glemme at nævne Forlaget Modtryk der den 1. oktober udgiver Arne Dahls Blindebuk nummer tre i serien om den internationalt sammensatte gruppe af efterforskere i Opcop-gruppen.  

Så efter en sommer uden de store bogudgivelser, tegner efteråret lyst for den inkarnerede læsehest. Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.