Guide: 10 historiske krimier til sommerferien


Hvis du kan lide krimier, og du også er vild med historie, jamen hvad er så bedre end velskrevne historiske krimier, der tager såvel fortiden som krimigenren alvorlig? Her følger Kulturcafeens bud på 10 gode historiske krimier til eksotisk, atmosfæremættet sommerlæsning.
Fra Osmannerriget til Tudor-England og fra Vikingetiden, Zarens Rusland og Romerriget til 1800 tallets New York.   

Den der bliver tilbage har ret af Richard Birkefeld og Göran Hachmeister
Vi er i Anden Verdenskrigs sidste måneder. De sovjetiske tropper vil snart marcherer ind i det sønderbombede Berlin. Men mens mange andre af byens borgere enten har taget flugten eller gemmer sig bag barrikaderede døre, der krydser bogens to hovedpersoner, Hans Wilhelm Kalterer og Ruprecht Haas hinandens spor i en nervepirrende jagt med mange overraskelser.

Det hele er meget troværdig beskrevet, og det er en særdeles atmosfæremættet historisk krimi.

Vinterdronningen af Boris Akunin
Vinterdronningen er første bind i Boris Akunins historiske krimier med den elegante, kampsportstrænede russiske Sherlock Holmes, Erast Fandorin, og hans eventyrlige oplevelser i 1800 tallets zaristiske Rusland.

Bøgerne er skønne pasticher over de klassiske krimiromaner, og de er fyldt med humor, vid og historisk kolorit. Som serien bevæger sig frem i tid, bliver bøgerne gradvist mere mørke, farvede af den voksne sociale uro, oprør og attentater vendt mod zaren.

Janitshartræet af Jason Goodwin
Er første bind i Jason Goodwins serie om den kultiverede detektiv og osmanniske eunuk, Yashim i 1800 tallets Osmanniskrige. Forfatteren udnytter sit store kendskab til osmannisk historie og bringer den i spil i de eksotiske omgivelser. Det er mere klassisk whodunnit end hårdkogt action, men man er rigtig godt underholdt, mens man lærer mere om det engang så mægtige Osmanniske rige. 

Sort ild af C.J. Sansom
Sort Ild er egentlig andet bind i historiker C.J. Sansoms serie om den pukkelryggede sagfører Matthew Shardlake i tudortidens urohærgede England. Jeg vil anbefale, at man også læser første bind, Djævelens værk, hvor handlingen ikke helt ulig Umberto Ecos Rosens navn finder sted i et kloster.

Men Sort Ild er faktisk endnu bedre end forgængeren. Det er en stærkt medrivende fortælling med et stærkt plot og troværdige personskildringer. Man møder den tyranniske Henrik den VIII, Cromwell, bisper og mange af de fremmeste folk. 

Det er en tid fyldt med omvæltninger, intriger og oprør, og C.J. Sansom formår hver gang at lade den historiske baggrund og de religiøse splittelser indgå i plottet. Derudover er miljøbeskrivelserne af 1500tallets London detaljerede og meget sanselige. 
  
Romersk blod af Steven Saylor
Er første bind i de hidtil fire bind, der er oversat til dansk i Roma Sub Rosa-serie med den romerske opdager Gordanius som hovedperson. Vi befinder os i det, der viser sig at være den romerske republiks sidste leveår.

Gordanius må forsøge at manøvrere blandt de mange livsfarlige og hyper-ærgerlige skikkelser som Sulla, Crassus, Cæsar, Cicero, Pompejus med mange flere. Bøgerne er fyldt med mange historiske detaljer, der nydeligt smelter sammen med krimigåderne og de meget udspekulerede plot.   

Barn nr. 44 af Tom Rob Smith
Barn nr. 44 er forbløffende nok Tom Rob Smiths debutroman, og den er intet mindre end en fremragende historisk krimi.

Den formår at indfange mekanismerne i det blodige stalinistiske diktatur, hvor enhver borger kunne se sig anklaget for omdigtede forbrydelser, blive tvunget til at spille sin rolle i faseagtige retsager, og ende med en ødelæggende langtidsdom i de umenneskelige fangelejre, eller sumarisk henrettelser af NKVD.

Bogen er ufattelig spændende og ufattelig uhyggelig i sin helt igennem troværdige skildring af et nedbrudt og rædselsslagen samfund, hvor forbrydelser i den kommunistiske propaganda er ophævet ved lov, men i virkeligheden florerer på alle niveauer.

De efterfølgende bind i trilogien lever desværre slet ikke op til de med rette meget høje forventninger, men Barn nr. 44 står stadig tilbage som en fantastisk historisk krimi.

Warszawas spioner af Alan Furst
Elegant og velskrevet historisk spionroman fra årene op til 2. verdenskrig. Den amerikanske forfatter Alan Furst har skrevet en lang række af historiske spionromaner, der alle foregår i tiden omkring Anden Verdenskrig, og hans synes at vide alt, hvad der er værd at vide om netop verdenskrigen. Men det gør ikke hans romaner overlæssede, snarere er stilen underspillet og antydende.

Det er ikke superhelte, men derimod almindelige mennesker, vi møder i Alan Furst historiske krimier. De havner alle uden egentlig at ville det i rollen som agenter for stormagternes interesser.

Hovedpersonens eget liv er i spil og i fare, men ligeså er de mindre europæiske nationers, hvorpå de ærgerrige fascistiske, nazistiske og kommunistiske diktatorers øjne konstant hviler.

Sindssygelægen af Caleb Carr
Foregår i New York i 1896, hvor Psykiateren Laszlo Kreizle, af den senere amerikanske præsident nu politidirektør, Roosevelt, bliver bedt om at assistere i en meget makaber sag, hvor der er brug for Kreizles evner som psykiater til at tegne en psykologisk profil af en seriemorder, der myrder trækkerdrenge på meget bestialsk vis.

Korruption, dobbeltmoral og hykleri trives overalt i den amerikanske storby, som vi kommer vidt omkring i.

Plottet er gennemtænkt og overraskende, men det bedste er nu de præcise historiske skildringer og miljøbeskrivelserne, der dirrer af nærvær og sanselighed.

Hitlers fred af Philip Kerr
Philip Kerr er mest kendt for sin fremragende Berlin noir-serie, men denne standalone krimi fra Anden Verdenskrig bør også læses, hvis man interesserer sig for emnet og kan lide Kerrs skivestil.

Vi er i 1943, og den tyske krigslykke er vendt. Hitler som også Himmler er begge klar over, at de ikke længere kan vinde krigen. Såvel Stalin som Roosevelt er villige til at forhandle en fred, men det vil den engelske premierminister, Churchill ikke høre tale om.

Den unge amerikanske filosofiprofessor, Willard Mayer bliver bedt om af Roosevelt at fungere som særlig udsending ved konferencen i Teheran, men også den unge SS-officer, Walter Schellenberg, drager til Iran, men med helt andre planer for et fremtidigt Europa, end dem de allierede sidder med. Og Schellenberg er parat til at tage alle midler i brug.

Det er en nervepirrende kontrafaktisk historisk krimi, der på baggrund af forfatterens enorme kendskab til emnet, forestiller sig, hvordan det ville være gået, hvis nu de allierede havde indgået fred i 1943 med Hitler.  Kongens hunde af Martin Jensen
Efter den syv bind lange historiske krimiserie fra middelalderens Assens med byfogeden  Eske Litle som hovedperson, er Martin Jensen i sin nyeste historiske krimiserie gået længere tilbage i tiden, og beskæftiger sig nu med England i slutningen af 1000 tallet. Her hersker danerkongen, Knud den store, men slet ikke til alles begejstring. 

Det er som tidligere stadig magten og kampen om magten, der særligt interesserer forfatteren. Hovedpersonerne i serien er henholdsvis Illuminatoren Winston, stormanden Halfdan og krokonen Alfilda, og de må i hvert bind drage ud for at løse nye mordgåde.

Bøgerne er velresearchede, tempoet er anstændigt og dvælende, og sproget er bevidst gammelmodigt. Men der er virkelig megen historisk atmosfære og rigtig fine og rammende beskrivelser.   

2 Kommentarer
avatar

Sinuhe Ægypteren af Mika Waltari synes jeg var helt fantastisk, da jeg læste den.
Den handler om oldtidens Ægypten, så hvis det er det man er til, så er den helt klart værd at læse

Balas
avatar

Hej Jesper
Tak for din kommentar. Det er altid dejligt med inspiration til gode bøger :-) Sinuhe Ægypteren er vist lidt af en klassiker, men jeg endnu ikke fået den læst. Men med din varme anbefaling vil jeg se at få gjort noget ved den sag ;-)

Balas

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.