Reportage fra Krimimessen 2013

Af Lene Dybdahl
Indholdsmæssigt var årets Krimimesse en af de bedste til dato. Horsens havde ikke alene samlet de store navne som Ian Rankin, Gunnar Staalesen, Leif Davidsen, Birkefeld & Hachmeister og Lene Kaaberbøl; de havde samtidig udvidet programmet med krimiinspireret jazz og livekritik af forfatterspirer.

"Vi er heldige, at vi bor i et fladt og kedeligt land som Danmark"
Disse ord sagde en russer til Leif Davidsen under et besøg i Rusland, hvor landet lå i kaos under Jeltsin. Og netop spændingsfeltet mellem det 'flade og kedelige' Danmark i metaforisk forstand og det 'eksotiske og intense' Rusland under overfladen blev omdrejningspunkt for Bo Bjørnvigs og Leif Davidsens samtale.
Russerne agerer på én måde officielt og en anden måde, når de er private. Men som Davidsen udtrykte det: "Selvom en blondine farver håret, er hun stadig blondine." Leif Davidsen har haft det privilegium at komme ind under overfladen på det mystiske Rusland, som han har besøgt 40 gange siden starten af firserne.

Krimijazz var lige i øjet
Gunnar Staalesen har flere gange truet med at tage sit band til Danmark og lade os høre nogle af krimihelten Varg Veums jazzfavoritter. Det lykkedes i år, og blev en overvældende succes med en propfyldt fængselskirke, hvor flere måtte stå op. Konceptet var at Staalesen læste passager om Varg Veum højt under ledsagelse af klaver og whiskers, hvorpå der var en pause i højtlæsningen. Her kom kontrabassen og en usandsynligt lækker, cremet saxofon ind forkælede os med en ægte 'Varg Time'. Kun ærgerligt at dette arrangement overlappede med Ian Rankins optræden.

Livekritik af krimitalenterEn anden nyskabelse på Krimimessen var deres 'talentjagt'. Forud for messen havde håbefulde krimitalenter kunnet sende manuskripter ind med henblik på at blive udvalgt til at modtage kritik af tre garvede krimiredaktører fra Danmarks toneangivende krimiforlag. Det var rigtig interessant at få redaktørernes blik på de indsendte tekster og få indsigt i, hvor meget forlagene egentlig blander sig i udvikling af plot og personer. De tre heldige talenter fik derpå mulighed for at arbejde videre med deres tekster med blandt andre Susanne Staun og Lene Kaaberbøl (oh misundelse!).

Ranking blev fejret med champagne
Det var uden tvivl et scoop for Krimimessen, at de havde fået Ian Rankin til at komme. Derfor blev han også fejret med champagne på scenen foran en propfuld sal af fans, litteraturkritikere og krimiforfattere. Bo Tao interviewede en humoristisk og charmerende Rankin - læs hele artiklen her.

"Der er ingen grund til at skrive historiske krimier, hvis man ikke skriver om sin egen nutid"

Sådan sagde Martin Jensen, da han blev interviewet af Steffen Larsen om sin seneste roman "Den tredje mønt". Bogens hovedpersoner befinder sig i periferien af kongemagten i middelalderens England, og på den måde får læseren et indblik i, hvordan man skulle begå sig i et samfund, der var meget mere brutalt og voldeligt, end det samfund vi har i dag. Martin Jensen understregede, at volden er den eneste ting, som man i dag er glad for, at staten via loven har monopol på.


Kaaberbøl flirter stadig med fantasy forklædt som historieDet gav en særlig rå stemning at gå fra sted til sted med sneen susende om ørerne, men er man ægte skandinav og krimifan, lader man sig selvfølgelig ikke gå på at lidt kulde. Netop som jeg skulle til at forlade fængslet, løb jeg ind i Lene Kaaberbøl, som indhyllet i sne gav sig tid til at signere sin nye bog Det levende kød for mig. Jeg ville gerne have fortalt hende, at jeg også skriver bøger i spændingsfeltet mellem historisk research og fantasy, som jeg synes man kan se træk af i Kadaverdokteren, men det var jeg selvfølgelig alt for genert til, når man nu stod overfor Mesteren :-)

Et krimiønske

Jeg synes, at Krimimessen har vokset sig større og bedre, og det er fedt at arrangørerne tør tage chancer som f.eks. jazzarrangementet og talentjagten. Men for at bevare intimiteten mellem læsere og krimiforfatterne kunne jeg godt ønske, at der var tid til at publikum kunne stille spørgsmål efter interviews eller få en 'spørgetime' med deres yndlingsforfatter, som det har været brugt tidligere år.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.