Charmerende Ian Rankin indtog Krimimessen

Af: Lene Dybdahl
Lørdagens hovednavn på Krimimessen 2013 i Horsens var uden tvivl den skotske forfatter Ian Rankin. Han blev fejret med champagne på scenen, da arrangørerne mente, at det endnu var for tidligt at servere 'scotch' selv for John Rebus' far. Skulle man tro de indforståede smil og glimt i øjet hos de omkringstående litterater, ville der blive rådet bod på dette senere samme aften ved det sagnomspundne afterparty, som vi almindelige dødelige kun kan drømme os til.

"Jeg ville ikke gøre mig uvenner med en forfatter, som skriver romantiske romaner"
Ian Rankin lagde ud med at fortælle om det, som jeg netop tænkte, da han gik på scenen: 'Han ligner ikke en krimiforfatter'. Faktisk ser han så venlig og imødekommende ud, at en canadisk journalist engang nægtede at tro, at han kunne være manden bag Rebus-bøgerne. Men som Rankin selv forklarer, så kommer alt det dysfunktionelle, dystre og uharmoniske ud på papiret, og derfor er krimiforfattere generelt det helt modsatte af deres hovedpersoner, nemlig venlige, tilfredse og afbalancerede. De forfattere, man virkelig bør holde sig fra, er selvfølgelig dem, som skriver kærlighedsromaner.Mord på ekskæreste
Forfattere er generelt ikke et folkefærd, man skal gøre sig uvenner med, afslørede Rankin. Han havde en kvindelig bekendt (tidligere krimiforfatter), som blev dumpet af sin kæreste (en amerikansk baseball-spiller) på skammeligste vis. Som hævn bad hun sine forfatterkolleger om at skrive ekskæresten ind i deres romaner og lade ham myrde. To år senere kunne hun sende ham en kasse med forskellige krimier, hvor han med navns nævnelse blev taget af dage på forskellige opfindsomme måder. Ian Rankin var efter eget udsagn den mest venlige forfatter, idet han kun portrætterede manden som en gorilla i zoo.

Kom med i Rankins næste roman!
Det er populært at blive skrevet ind i Rankins romaner mod at betale et beløb til velgørenhed. Når man har indgået en aftale med ham, får han navn og et par karakteristika om personen, og vedkommende bliver så digtet med i handlingen. Engang fik denne aftale imidlertid et uventet twist: En person ved navn John Peacock (sic!) bad om at komme med i handlingen. Rankin indvilgede og skrev ham ind som en skummel våbenhandlertype. Efterfølgende fandt Rankin ud af, at personen ikke eksisterede - en fyr som lavede practical jokes havde narret ham til at tro, at den opdigtede person var virkelig, hvorpå Rankin (igen) gjorde ham fiktiv. Historien fik et ekstra twist idet manden bag Peacock selv skrev en roman om samme person, og derpå fik en fiktiv Ian Rankin til at hjælpe sig med at løse en mordgåde. Forvirret? Det kaldes metafiktion...

"There are more pandas in Edinburgh than conservative MPs"
Til sidst gav Rankin os et sjovt indblik i skotsk politik med en noget utraditionel parallel: Der er flere pandaer i Edinburgh end konservative medlemmer af parlamentet. Der er to pandaer i zoologisk have, men kun ét konservativt parlamentsmedlem.

Denne artikel er også blevet bragt på www.lenedybdahl.com

Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.