Anmeldelse: I en anden mands grav af Ian Rankin


Bidske Rebus er tilbage i storrygende form i en kriminalroman med masser af twists and turns og tartan noir.

Graven må vente
John Rebus er egentligt pensioneret, men han er al for rastløs og for megen politimand til at sidde og trille tommelfingre i rokkestolen, mens han venter på manden med leen. 

Derfor er Rebus kommet med i en enhed, der efterforsker ældre uopklarede sager, og det er her, han ved et tilfælde hører om en ung kvindes forsvinden, og yderligere, at der tilsyneladende er en hel række af piger som er sporløst forsvundne langs hovedvej A9.

Er der en sammenhæng og et mønster? Nej, siger politiets efterforskningshold; Bloody yes, siger Rebus naturligvis, og derfor igangsætter den gamle sporhund sin egen uofficielle undersøgelse med hjælp fra sin tidligere kvindelige makker Siobhan.


Nye sæder, nye skikke
Men det er nye tider og John Rebus’ uortodokse metoder og kompromisløse, fandenivoldske attituder giver ikke så få løftede øjenbryn i en moderne mere blankpoleret og politisk korrekt politienhed.

Malcolm Fox fra ’klagerne’(interne undersøgelser) der er hovedperson i Ian Rankins nye sideløbende serie, ser sig selv I en anden mands grav som den straffende nemesis for Rebus’ hybris af lovovertrædelser, druk, røg og måske lidt for tætte kontakt til storgangsteren ’Big Ger’ Cafferty.

Med ræven i hælene
Puritaneren Fox har selv tidligere været alkoholiker, og som bekendt er der ikke nogen mere nidkær end en omvendt, tidligere misbruger, som nu må se til, mens Rebus eskapader tilsyneladende ikke står i vejen for god efterforskning af old school typen.

Men med træmanden Fox bliver det personligt, og han vil gøre, hvad han kan, for at den udisciplinerede Rebus, til trods for at pensionsalderen for betjente nu er hævet, aldrig kommer tilbage i politietaten.
   
En anden intern konflikt er den splittelse, som vennen Siobhan står i, idet hun er fanget mellem at ville hjælpe Rebus og så egne ambitioner om avancement, der meget let kan styrte i havet, hvis hun kører for tæt parløb med den rapkæftede enegænger. 

Skotland set fra en skrammelkasse
Vi kommer langt omkring og ud til nogle af de fjerneste egne af Skotland, hvor vinden rusker og regnen pisker over voldsomme, månelignende landskaber; hvor kun enkelte fåreflokke er de eneste tegn på liv Rebus ser, når han kører forbi i sin udtjente Saab i sin utrættelig jagt efter nye spor i sagen.

Det er en kriminalroman der har det hele: spænding, et stærkt plot, mange konflikter, interessante persontegninger, humor – og så ikke mindst en charmerende grov hovedperson med mange laster og enkelte essentielle dyder. Fem til-randen-fyldte scotch må være på sin plads.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.