Forårets bognyheder 2013


Jeg har forsøgt så godt, som det nu lader sig gøre, at opsnuse nogle af forlagenes kommende udgivelser her i foråret. Jeg har så her nedenunder samlet nogle af de bogudgivelser, jeg personligt ser mest frem til i dette forår og medtaget, hvad forlagene selv skriver om deres udgivelser.

Januar og februar virker noget tamme, hvad nye udgivelser angår, mens mange af de bøger, jeg vil holde et ekstra vågent øje med, udkommer til marts – særligt mange interessante krimier udkommer til marts, og det er nok ikke tilfældigt, når man tænker på at krimimessen i Horsens jo afholdes i midten af denne måned.

Her er de bøger, jeg glæder mig mest til,og som jeg forhåbentligt vil få læst en god del af: 
     
Marts:
Richard Birkefeld og Göran Hachmeister, Det tyske mesterskab, krimi Forlaget Klim

Efter 2011’ store krimioverraskelse om de sidste dage i Berlin under anden verdenskrig, Den der bliver tilbage har ret, er den tyske krimi duo nu klar med deres næste roman. Forfatterne, som har fået Tysklands to største krimipriser, kommer til Horsens Krimimesse 2013. Weimarrepublikken Tyskland i april 1926. Der er linet op til det første løb om det tyske mesterskab for motorcykler.

De to favoritter har kørt mod hinanden masser af gange og stammer begge fra München, hvad de af vidt forskellige grunde prøver at skjule. Arno Lamprecht drukner mindet om sin dræbte kones afhuggede hovedog politiets mistænkelige optræden med alkohol, og Falk von Dronte gemmer sig i armene på den ekstravagante Thea von Bock. 

Han vil nødig tænke på sin tid i det nazistiske Frikorps, hvor han dræbte en mand. Midt i den teknikbegejstring, som hele verden deler, og som sender 100.000 af tyskere til motorløb, arbejder både nazister og politi sig frem mod de to kombattanter.

Ian Rankin: En anden mands grav, krimi, Forlaget Klim 

25 år efter at John Rebus dukkede op på scenen, og 5 år efter han lod sig pensionere, vender han nu tilbage! Siden Edinburgh-kommissæren blev introduceret i 1987, er serien om ham oversat til 30 sprog sprog og blevet internationale bestsellers.

 Da Ian Rankin ’pensionerede’ Rebus, sagde han, at kommisssæren aldrig ville forsvinde, og for nylig udtalte han så: “Jeg har uafsluttede mellemværender med Rebus, og jeg vidste, at jeg nu havde en historie, som bare passede perfekt til ham. ”Rebus er ikke blevet mildere med årene. Han er stadigvæk lige stædig og anarkistisk, og nu på sin retrætepost i ‘Cold Cases’ bliver han genstand for en internundersøgelse, ledet af Malcolm Fox – der blev introduceret i bøgerne En intern affære og Fortidens døde.

Rebus er kommet i besiddelse af en viden, der kan smadre hansgamle kollega Siobhan Clarkes karriere, og han har igen den gamle gangsterboss BigGer Cafferty på nakken. Men det eneste han vil, er at finde frem til sandheden om en række kvinders forsvinden gennem de sidste 10 år. Problemet er bare, at det er der ingen andre, der vil – og da slet ikke blandt hans kolleger.

Gunnar Staalesen, Der hvor roser aldrig dør, krimi, Gyldendal

Lille Mette skulle bare lege i sandkassen uden for køkkenvinduet i det fredelige boligkvarter Nordås i Bergen. Pludselig var hun væk. Bamsen lå tilbage i sandet, men den treårige pige var sporløst forsvundet. Næsten 25 år efter er forældelsesfristen for forbrydelsen ved at løbe ud.

Mettes mor vil gøre et sidste fortvivlet forsøg på at finde ud af hvad der skete med datteren. Det bliver Varg Veum som får opgaven. Mette voksede op i et miljø præget af idealer om åbenhed, fælleskab og fælleseje. Da Veum begynder at grave i sagen, er det imidlertid et indviklet net af hemmeligheder og løgne han finder. Men der skal en brutal hændelse i nutiden til før der begynder at tegne sig et mønster.

 A.D. Miller: Vintergækker, roman, Forlaget Klim

Vintergækker. Det kalder russerne de mange lig, der kommer til syne, når vinterens tunge snedække smelter væk. De fleste er drukkenbolte og hjemløse, men ikke få er mordofre, gemt i snedriverne af deres morder.
Nick er en advokat i overhalingsbanen, og han har en tilståelse, som han vil fortælle os. 

Da han arbejdede i Moskva blev han forført af den smukke og gådefulde Masha, som viste ham vej gennem byens natklubber, de intime dachas og den udbredte korruption. I samme øjeblik han faldt for Masha, vidste han, at han ville miste sig selv og at hun var farlig, men livet i Moskva var vanedannede, og det varfor nemt at begrave hemmeligheder i vinterens sne …

Engelske A.D. Miller har arbejdet som korrespondent i Moskva, og Vintergækkerer hans første roman. 
Bogen blev stormende modtaget i England, hvor den blev shortlistet til Booker-prisen og fortsat er den titel fra listen, der er blevet solgt i størs tantal. Bogen er solgt til 28 lande.

Cormac McCarthy, Blodets Meridian, roman, Gyldendal

Blodets meridian af Cormac McCarthy er et mesterværk af Pulitzer Prize-vinderen. Indianere myrdes og deres skalpe sælges til højstbydende, mens en teenager stikker af hjemmefra og støder ind i en gruppe banditter: Glangton Gang. Romanen følger teenage-drengens skæbne, mens hans liv nærmer sig bunden og han fanges i den mystiske Judge Holdens kløer.
Morten Hesseldahl, En tid til at dø, spændingsroman, Forlaget Modtryk

Skandaliseret og med en retssag hængende over hovedet vender den danske feltpræst Kasper Rasmussen hjem fra Afghanistan. Hjem til sit halvtomme klubværelse i København og til en uvis fremtid. Omvendt er det med broren, Jonathan. Han har godt og grundigt fat om livet. Store fester, mange penge og en dunkel plan om at gribe ind i en tilspidset konflikt i det central-afrikanske land Abu Sidre. Meget mod sin vilje bliver Kasper en del af det intrigante spil.

Ikke mindst efter at Jonathan forsvinder, og en blond lejemorder på en dødbringende mission dukker op på Langeland. Men Kasper er ikke alene. Kæresten Katrine er der med en aldrig svigtende uregelmæssighed ligesom sønnen Lasse, der har fået et liv og ikke mindst et blik på verden, som er noget ud over det sædvanlige. Historien tager fart, da Mark Lucas, en gammel ven og nu pensioneret soldat, sætter sit otium på stand-by og melder sig klar ved Kaspers side.

EN TID TIL AT DØ er en spændingsroman om magtkampe i et fjernt, afrikansk land og om gode viljer og kold beregning.

John Dickie Mafia, faglitteratur, true crime og historieskrivning, People´s Press

Af forfatteren til bestselleren Cosa Nostra kommer nu et storværk om hele den italienske mafia. I bogen, som er det første af to bind, følger vi historien om de tre store syditalienske broderskabers fødsel og opkomst; Cosa Nostra på Sicilien, Camorraen i området omkring Napoli og - Ndrangheta i Calabrien, som i dag er den stærkeste af dem alle.   Hvert broderskab har helt fra begyndelsen dyrket sine egne forretningsmetoder, sine egne hemmelige ritualer, sine egne måder at skabe frygt på.

Dickie beretter, hvordan man først forstår mafiaens nuværende greb om Italien, når man forstår hvert broderskabs egenart og det unikke - kriminelle økosystem? de lever i, side om side.   Bogen er baseret på omfattende research og detektivisk arkivarbejde, men er kendetegnet ved det vedkommende, levende sprog. På én gang spændende, vedkommende og oplysende læsning.

April:
Hans Keilson: Modstanderens død, roman, Forlaget Klim

Modstanderens død handler om en ung jødisk mands skræk blandede fascination af en navnløs ’modstander’, som han ser vokse sig stadig mere magtfuld i 1930’ernesTyskland. Det er en skræmmende historie, ikke alene i sin afdækning af den voksende trussel fra Hitler og den politik, han står for, men også i den unde jødiske mands fortvivlede forsøg på at finde mening og logik i noget så massivt meningsløst. Hans Keilson var en tysk-jødisk forfatter, der flygtede fra Tyskland til Holland i1936, hvor han arbejdede for den hollandske modstandsbevægelse.

Han skrev Modstanderens død i disse år og gravede manuskriptet ned i en have. Romanen udkom første gang sidst i 50’erne uden den store opmærksomhed, Men i 2010udkom både denne og Komedie i mol (Klim 2012) i USA og begge vakte voldsomopmærksomhed.

Maj:
Patricio Pron: Mine fædres spøgelser, roman forlaget Klim

Patricio Pron blevet udråbt til at være en af de allerbedste nye spansksprogede forfattere. Som Robert Bollaño blander Pron i denne roman den personlige historiemed den blodige og voldsomme sydamerikanske historie. Resulatet er i Prons hænder en meget tilgængelig og uhyggeligt spændende fortælling om at få en fortid, som man ikke troede vedkom en, på meget tæt hold.

En ung journalist må forlade sit liv i Tyskland og tage hjem til Argentina, da hans far bliver syg. Hjemme kommer han på sporet af farens fortid som aktiv i modstandsbevægelsen under Argentinas brutale diktatur i halvfjerdserne. Han finderud af ting om sin far, som han aldrig har kendt til. Hvem er for eksempel den kvinde,der hele tiden dukker op i hans breve, og har han noget med det bestialske mord at gøre, som han har gemt avisartikler og andre dokumenter om?

Tom Franklin Pukkelryg pukkelryg, krimi, Forlaget Klim 
Tom Franklin er født og opvokset i sydstaterne. Han har udgivet fire anmelderroste og prisbelønnede bøger, og Pukkelryg Pukkelryg er den første, der udkommer på dansk. Bogen modtog USA’s fornemste krimipris, The Gold Dagger Award, for bedste amerikanske krimi i 2011. Amos Mississippi er en stille by, hvor Silas Jones er alene om at håndhæve loven.

 Sidst der skete noget opsigtsvækkende var for næsten tyve år siden, da en teenagepige forsvandt efter en biograftur med Silas’ barndomsven, den sorte dreng, Larry Ott. Der var ingen beviser for, at Larry var skyldig i noget, men alle i byen har undgået ham lige siden – også Silas. Og nu brydes freden igen, da nogen forsøger at myrde den socialt udstødte Larry, endnu en ung kvinde forsvinder, og egnens narkohandler findes dræbt. Pukkelryg Pukkelryg er en fremragende spændingsroman, som samtidig dirrer af truende sydstatsstemninger i sin beskrivelse af den skjulte hemmelighed i de to hovedpersoners liv.

Lene Dybdahl, Kongens Krucifix, eventyr/fantasyroman, Forlaget Tellerup
Det bliver helt sikkert en mærkedag:

 Min kones tredje roman og afslutningen på hendes eventyr/fantasy trilogi om tvillingerne Laura og David og deres farefulde færd gennem nutidens og fortidens Spanien.

Jeg har selv med tilbageholdt åndedræt læst den nervepirrende afslutning(manuskriptet), og jeg vil helt klart mene, at den eventyrlystne har meget at se frem til i en hæsblæsende afslutning på tvillingernes tidsrejse gennem Spaniens blodige historie.
4 Kommentarer
avatar

I lørdagens Politiken har tillægget Bøger en liste over forårets udgivelser.
Min favorit er en ny le Carré "En delikat affære" som kommer i maj. Hans bløde punkt for Danmark gør at bogen kommer på dansk 14 dage inden den engelske udgave.
God læselyst

Balas
avatar

Hej Palle. Tak for den bognyhed.Den er jeg ikke faldet over i min research på nettet. Kan du huske om, politiken havde andre særligt nævneværdige udgivelser på deres liste? Vh.

Balas
avatar

Der var to spalter i tillægget, så jeg foreslår du smutter på biblioteket. Jeg blev fuldkommen blæst da jeg så at John le Carré havde oppet sig. Vh

Balas

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.