Janitshartræet af Jason Goodwin

Gemytlig historisk krimi tager læseren med på en eksotisk rejse til Istanbul med den kultiverede detektiv og eunuk Yashim som rejsefører i et Osmannisk rige i farlig forandring. Mere historisk atmosfære end egentlig hæsblæsende action.

Vi befinder os i Istanbul 1836. En af Sultanens mange haremskvinder bliver fundet kvalt, og nogle af sultanmoderens smykker er tilsyneladende også forsvundet. Der bliver fluks sendt bud efter den affable eunuk Yashim. Han kan nemlig som en af meget få mænd ustraffet få adgang til sultanens harem.

Men så sker der det, at fire officersaspiranter forsvinder, og liget af den første dukker op på bunden af en stor, sorte gryde. Så nu har Yashim nok en gåde at tage fat på.

Nye tider, gamle fjender
Ti år tidligere var det endeligt lykkedes sultanen med store blodsudgydelser at få bugt med den stat i staten som det magtfuldkomne, ærkekonservative og frygtede janitsharkorps igennem tiden havde udviklet sig til.

Men nu frygtes det, at janitsharerne i det skjulte er ved at genopstå og at korpset barsler med planer om at myrde sultanen, tvinge tidens reformånd tilbage i flasken og genindtage dets tabte magtposition. Og da flere lignende mord begås, følger Yashim med hjælp fra sin drikfældige polske ven – der er ambassadør for det af stormagterne opslugte polske kongerige – blodsporene rundt i Istanbuls snævre og faretruende kvarterer i jagten på morderen/ene.

Med sin lune, skælmske tone minder bogen i nogen grad om Martin Jensens velresearchede middelalder-og vikingekrimier – hvor stormagternes forhold til hinanden også er et væsentligt element af intrigen.

Hovedpersonen har også noget af den samme forfinede over sig som den belærde og elegante Fandorin i Boris Akunins humoriskiske krimier fra zartidens Rusland.

Det tog lidt tid, før bogen begyndt at fænge hos mig, og den har som sagt mere at byde på som finurlig historisk roman end som rendyrket krimi, synes jeg. Men det er en fornøjelig lille bog at læse og Goodwin, der er historiker med speciale i det Osmanniske rige, strøer ubesværet ud af sin viden om Istanbul og det osmanniske riges farverige historie.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.