Reportage fra Bogforum 2012


Bøger i Bella er blevet kæmpestort, og fordelen er at man på de brede, lyserøde boulevarder tilfældigt kan støde ind i en undvegen forfatter, som har forvildet sig væk fra forlagsfolden, og dermed er muligheden skabt for at møde dem i øjenhøjde, som jo er det hyggelige ved Krimimessen i Horsens og Fantasybogmessen på Herlufsholm.

Jeg læser faktisk Vildheks!
Første punkt på min dagsorden var at møde Lene Kaaberbøl, forhåbentlig veksle et par ord med hende og få hende til at signere Vildheks 4. Der var omtrent en million andre (fortrinsvis) piger og enkelte bedstemødre, som havde fået samme idé. Sidste år gik jeg forgæves til Alvildas stand, da der skete to meget dramatiske ting på én gang: Jeg spottede Lene Kaaberbøl på messen OG derpå spurtede jeg op til Alvildas stand for at købe Vildheks 3. I samme øjeblik gik dankortmaskinen hos Alvilda i sort. Krise! Samtidig begyndte Lene Kaaberbøl at gå fra det sted, jeg havde set hende… Det måtte ikke ske i år, så jeg medbragte cool cash ;-)

Skrivekramper til Lene Kaaberbøl
Da det endelig blev min tur, MÅ Kaaberbøl altså have fået skrivekrampe, men hun lod sig ikke mærke med det mindste. Hun smilede bare venligt, og gav sig tid til at høre på, at det her var mit første Bogforum som forfatter. Lene Kaaberbøls eget første Bogforum var også det første Bogforum der var, oplyste hun mig. Og vips, havde hun skrevet den sidste krølle på sin autograf, og det blev næste fans tur i køen.

En afsløring – og et tilfældigt møde med James Forrester
Denne reportages første afsløring handler ikke det fjerneste om Bogforum, men er af langt mere personlig og pinlig karakter. Jeg lider nemlig af det handikap at have svært ved at huske ansigter, hvilket tit giver sig udslag i meget pinagtige situationer – som f.eks. hvis min mor antaster mig i Føtex, og jeg ud af mundvigen må hviske til min mand: ”Hvem er det kvindemenneske? Jeg har aldrig set hende før…” Jeg var således på vej til at gå direkte ind i en for mig ukendt mand (troede jeg), havde det ikke været for min mand, som hev mig i armen og hviskede: ”Hey! Det er jo James Forrester.” Jeg har lige læst Helligt Forræderi og Bedragets Rødder – begge historiske krimier fra 1500-tallets England. Kan varmt anbefales, hvis man er færdig med Shardlake-serien af C. J. Sansom.
  
Historiker-humor: Martin Jensen, Bo Bjørnvig og James Forrester
Den danske forfatter og historiker Bent Jensen skulle senere på dagen tale med James Forrester om at skrive historiske krimier, og det kom der en ret underholdende samtale ud af. Bo Bjørnvig fra Weekendavisen stillede spørgsmål til de to veloplagte forfattere, som blandt andet gav publikum indblik i de græsseligste henrettelsesmetoder fra middelalderen og hvilke kvaler og søvnløse nætter, det kunne koste Forrester, hvis tidevandets skiften i Themsen stred mod de historiske fakta. Desværre måtte jeg smutte før oplægget var forbi, for jeg skulle selv give interview kort efter.

Et højlydt interview med Lene Dybdahl
Jeg mødtes kort før interviewet med Andreas Poulsen fra Bogmagasinet for at aftale, hvordan vi ville gribe interviewet an, og han havde udvalgt nogle passager i Den Gyldne Nøgle, som han ville have mig til at læse højt. Men måske ikke så højt… For da interviewet gik i gang, levede jeg mig så meget ind i historien, at jeg overdøvede Jørgen Leth som gav interview i standen overfor, og man måtte sende en medarbejder over for at tysse på mig. Ups! Resten af interviewet gik fint, og jeg fik talt en del om min store passion Spanien, om hvordan jeg ’blev headhuntet’ af Tellerup og en lille bitte smule om den kommende bog Kongens Krucifix.
 
Historier til drenge
Om fredagen blev vinderen af Drengelitteraturprisen udtrukket, og derefter måtte Tellerup sætte deres antologi Historier til drenge til salg. Det var nemlig Tellerup-forfatternes bidrag til konkurrencen, og i antologien kan man blandt andet læse vindernovellen af Anika Eibe ’Colosseum’ og min novelle ’Vindueskiggeren’ og en dreng som pludselig befinder sig uden for vinduet på en skyskraber i New York. Jeg havde et rigtig sjovt bogforum og jeg glæder mig allerede til næste år.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.