Alt hvad jeg er af Anna Funder

Er en fornemt fortalt roman, der med stor nøjagtighed skildrer eksiltyskernes desperate modstandskamp mod Hitler i et fjendtlig stemt London, hvor spioner, forrædere og truslen om udvisning til Det tredje rige gør kampen og livet uudholdeligt.

'Dette uoverskuelige liv – det virkelige, indre liv, i hvilket vi forbliver forbundne med de døde (fordi drømmen inden i os ignorerer trivialiteter som åndedrag eller fraværd) – dette umådelige liv er ikke under vores kontrol. Alt, hvad vi har set, og alle, vi har kendt, bliver en del af os og gør os til dem, vi er, hvad enten vi kan lide det eller ej. Vi er bundet til hinanden i et mønster, vi ikke kan se, og hvis virkninger vi ikke kan forstå.. En uregelmæssighed her, en tabt maske der, en ujævn overgang et sted, og hele mønsteret ser anderledes ud til slut.'

'Vi er Tysklands oplyste jøder, sekulære, veluddannede, og mere preussiske end preusserne selv'
Romanen begynder i Tyskland anno 1933. En lille gruppe selvbevidste venstreorienterede med politik og idealisme i blodet vælger hårdnakket at gøre modstand mod Hitlers uventede magtovertagelse.
De nægter at tro på, at deres land, en så stor kulturnation vil slutte op om nazisternes brutale magtanvendelse og frivilligt gå de rød-sorte undergangsvisioner i møde.

Men der tager de som bekendt fejl, og disse intellektuelle bohemer må snart sande, at nazisterne ikke skyer nogen som helst midler: Selv ikke efter, de har måttet flygte ude af Tyskland, kan de vide sig sikre, for Hitlers håndlangere agter at udradere også eksiltyskere, kendt for deres kritik af regimet.

Toller og Ruth
Romanen bliver på skifter fortalt af henholdsvis den erindrende, alderdomssvækkede Ruth i nutidens Australien og den tyske dramatiker Ernst Toller i 1939 på et værelse i New York i de sidste dage, inden han begår selvmord.
Derved bliver nogle af de samme begivenheder og personer belyst fra forskellige vinkler. Ruth er med i periferien af modstandsgruppen, og må med sin mand og kusine flygte til London. Hun er mere en observatør end aktør i begivenhedernes centrum, men hun bliver hurtigt fanget mellem loyaliteten overfor sin mand Hans, og så den blændende, modige og knivskarpe kvindesagsforkæmper, kusinen Dora, der vel er romanens egentlige hovedperson.

Intern splid og lumpen småborgerlighed
Smålighed, rivalisering, desperation og angst over forholdene i London, samt ikke mindst frygt for Hitlers spioner fører til bitre personopgør, hvor det oplyste frisind lider nogle alvorlige knæk. Eksiltyskernes skarpe, spydige pen har ikke megen værdi i det stive, selvgode og snobbede England, der ser med arrogant mistillid på disse fredsforstyrrere.

Også ’den store Ernst Toller’, som han uden held forsøger at overbevise sig selv om stadig at være, føler sig isoleret, ulykkelig, uden held til at råbe stormagterne op, og hans vaklende, skiftevis jaloux besiddertrang og skånselsløse afvisning af den eneste sande kærlighed, Dora, får indirekte tragiske konsekvenser, og ender altså med med, at han i dyb depression tager sig af dage.

En ypperlig roman
Funder fremmaner en stemning af  angst, desperation og afmægtighed, som føles knugende og lurende som et mørkt dyr. Men også den gamle Ruths brutale selvironi og usentimentale afdækning af eget forfald er skrevet uden forstillelse, helt ind til benet, og ligefrem morsomt bliver det, når hun skånselsløst udstiller læger, repræsentanter for omsorgsindustrien og deres måske velmenende, men nedladende behandling af Ruth, hvis ph.d. i litteratur ikke udgør noget værn mod stride strømme af naive fremturen om det sunde, aktive livs lyksaligheder.

Først og fremmest er romanen dog en afdækning af et grumt forræderi,og en fremstilling af den høje pris, som overleverne kan være nødt til at betale, og aldrig rigtig kan vriste sig fri af.

Det er Funders skønlitterære debut, efter den fortræffelige, dokumentariske Stasiland, men også romanen bygger på et enormt researcharbejde, som hun redegør for bagerst i bogen. Det er derfor hendes store fortjeneste, at der er kommet en så stærk, elegant og fundamentalt spændende roman fuld af historiske detaljer og menneskelig indsigt ud af arbejdet. Romanen modtog da også ’Book of the year’ prisen, da den udkom i Australien.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.