Anmeldelse: Pompeji af Robert Harris

Det fleste kender på forhånd udfaldet af Vesuvius' udbrud i år 79, alligevel er Harris’historiske roman om romerske akvædukter og svigtende vandtilførsel forud for udbruddet brandspændende læsning. 

Den unge pligtopfyldende Aquarius (vandingeniør) Marcus Attilius bliver udsendt fra Rom til byerne ved Neapolisbugten, da der opstår et problem med vandtilførslen på den store hovedledning.


Det er stegende hedt, vandspejlet synker time for time og utilfredsheden ulmer blandt den ledt antændelige pøbel, så time is of the essence.

Forfald og korruption
Men det er ikke kun den store akvædukt Aqua Augusta den er galt med; hele samfundet er bundkorrupt og råddent i sin kerne, og den jordbundne og stoiske Aquarius må kæmpe mod både overtro, mistillid, korruption og trusler, mens han samtidig forsøger at finde ud af, hvad der er hændt med den gamle Aquarius, der tilsyneladende er sporløst forsvundet.

Den stenrige, frigivne slave, Ampliatus, viser sig at være den store dukkemester, der holder byens politikere i kort korrupt snor. Men hvilke interesser er på spil, siden han så ihærdigt modarbejder den nye Aquarius?

Nature strikes back
Det kan læseren spekulere over, alt i mens det store vulkanudbrud nærmer sig, som snart skal sætte et rødglødende punktum for den dekadente ødselhed og begrave Pompeji og Herculaneum i meterhøj dræbende vulkanaske – en katastrofe, som end ikke verdens største supermagt ikke kan forhindre. 

Den store spænding ligger naturligvis i hvorvidt vor gæve romerske ungersvend med sin nyfundne kærlighed, Ampliatus’ datter (!), vil overleve både askeregn, varmeeksplosioner og forsøg på snigmord.

Harris giver et levende billede af det gamle Rom, indfører læseren i akvædukternes ingeniørkunst og skildrer med ironisk overbevisning de øverste kredses korrumperede nydelsessyge. Af personerne er de mest vellykkede den imponerende, flommefede polyhistor Plinius den ældre, og så den Nero-lignende, hævngerrige überskurk, Ampliatus; mens helten og heltinden er lidt for renskurede og kedelige til for alvor at fænge.

En spændende bog for enhver med interesse for Romerriget og for historiske romaner fortalt med virkemidler fra spændingsgenren.         


Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.