Red gold af Alan Furst

Overbevisende, realistisk og atmosfærefyldt historisk spionthriller fra det besatte Paris under 2. verdenskrig.  
Head down on the narrow streets. Baggy flannel trousers, suit jacket with the collar up, three days’ growth of beard, workman’s peaked cap tilted to one side, shadowing the face.
Someone who belonged in the quarter if you din’t look too hard, if you missed the melancholy intelligence in the eyes.
He was dark; dark hair, coluring like a suntan that never went away. A small scar on the cheekbone. Lean body, forty or so.
Something about Casson had always made him seem a little beat up by life, even in the old days, on the terrasses of the good cafés –knowing eyes, a half-smile that said id didn’t matter what you knew.
He liked women and women liked him.’
Paris, 1941
Da Hitler den 22. juni 1941 beordrer angrebet på Sovjetunionen, er det et brud på den ikke-angrebspagt, han og Stalin har indgået to år forinden og krigen på østfronten for også konsekvenser på modstandskampen i Vesteuropa, særligt fordi kommunisterne, der så længe Hitler-Stalinpagten holdt, efter dessiner fra Moskva, har forholdt sig passive. Men det skal nu i den grad til at ændre sig.
Begavet underholdning
Dette storpolitiske skifte i forholdet mellem Nazi-tyskland og Sovjet danner ramme om handlingen i den amerikanske forfatter Alan Furst roman, Red gold, der finder sted i byernes by Paris. Alan Furst er et af de helt store navne indenfor hvad man kunne betegne som den historiske spionthriller. Han har skrevet tolv romaner, der alle foregår i årene optil og under anden verdenskrig, rundt omkring i Europa.  
Furst bliver sammenlignet med folk som John le Carré, Graham Green, Eric Ambler og Joseph Conrad, så der er altså tale om en art begavet underholdning, hvor det der interesserer først og fremmest er personerne, deres skæbnesvangre valg, deres relationer til hinanden og så det atmosfære-kondenserede tidsbillede af et Europa i krigens år.
Der er spænding og mørk uvished i romanerne, men ingen superhelte eller hårdkogte personager, men derimod mennesker, der ofte kæmper for at overleve, bevare deres integritet, og som mere eller mindre uforvarende af omstændighederne drages ind i et farligt spind, hvis konsekvenser, de ikke kan overskue.
På dansk er der foreløbigt kun udkommet en enkel bog af Alan Furst nemlig Udenrigskorrespondenten, som jeg syntes i nogen grad manglede genuin spænding og generelt fandt for lang i spyttet. I Red Gold er der en lang bedre balance mellem de præcise beskrivelser og plottet, og det gør bogen til en rigtig god og spændende læseoplevelse.
Fra parisisk Boheme til forhutlet eftersøgt 
Bogens hovedperson er (fandt jeg først senere ud af) en genganger fra en anden Furst roman World at night, Jean Casson. Han har tidligere lavet gangster-film til de parisiske biografer, men hutler sig nu under falsk dække gennem hovedstaden, for ikke at blive snuppet af Gestapo, hvem han tidligere er flygtet fra, og som derfor har en arrestordre på ham.
Det parisiske borgerskab og hans gamle bekendte er, som de er flest, enten indifferente overfor de tyske tropper eller tilhængere af Vichyregeringen og derfor kollaboratører.


De Gaulle sider trygt i London, så den reelle modstandskamp bliver ført af kommunisterne, der vil gøre en ende på de dage, hvor tyske soldater velbehageligt og uden fare majestætisk kan dandere rundt og tage for sig af Paris’ mange fristelser.
Men efterhånden som den væbnede modstandskamp tager til ser repræsentanter for militæret og de Gaulle-tilhængere det som en nødvendighed at de opnår kontakt til de kommunistiske modstandslommer.
Gensidig mistillid og stalinistisk konsekvens
 Men det er ingen let sag for forholdet mellem militæret og kommunisterne er præget af mere end tyveårs gensidigt mistænksomhed og bittert fjendskab. Der er brug for en upartisk mand, der med de rette bekendtskaber i orden kan etablere den første kontakt.
Det er her Casson med sin baggrund og store kontaktflade kommer ind i billedet. Han bliver presset til at påtage sig rollen, men hvad vil de notorisk mistænksomme kommunister sige til ham? Vil de tro på hans historie eller gøre kort proces med ham, som det sker med enhver anden, de mistænker for at være spion? - Og hvor meget ved Gestapo om Casson’s handlen og gøren?
Ud over hovedpersonen er der et væld af personer, der alle har en historie og en fortid, men som det sker med nogle af de unge kommunistiske modstandsfolk får et hurtigt, uheroisk og pludseligt endeligt, ordknapt beskrevet, men det efterlader et stærkt indtryk hos læseren.
 Furst har et virkeligt godt greb om både historien og Historien, så jeg følte mig underholdt, hensat til en anden tid og fik ny viden om aspekter af den franske modstandskamp. Jeg vil i gang med at læse nogle flere af Fursts romaner begyndende med hans først roman, Night soldiers.

Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.