Fæstning Breslau af Marek Krajewski


Byens borgere forskanser sig i Fæstning Breslau i de sidste måneder af 2. verdenskrig. Stalinorglet spiller for fuld kraft og de sovjetiske bombefly kaster i tonsvis af bomber.

I disse usikre og voldelige tider må kriminalkommissær  Eberhard Mock forsøge at opklare et bestialsk mord på en ung kvinde.

Marek Krajewski har skrevet et stemningsfuldt  og meget dystert endeligt kapitel på sine Breslau-noir krimier fra tiden før under og efter 2. verdenskrig.

’Mine herrer, en gentleman bør selv i denne stank forblive en gentleman’
Selvom man er er en drukkenbolt, går på bordel og lejlighedsvis slår på kvinder, kan man godt gøre sig den anstrengelse at ære sin by ved at gå ordentligt klædt. Også selv når de asiatiske horder umiddelbart står for fæstning Breslaus porte, og de skingre nazister udøver deres sidste terrorhandlinger i form af omfattende selvjustits.

Og hvad tøjet angår, er Mock gennemført ulasteligt klædt til trods for bomber, murbrokker, støv, stank, lig og blod. For som den klassiske filolog, han er, bør der være en vis stil, en vis klasse over det, når man går ned med den synkende skude.

Enden er nær 
Alkoholen og stofferne flyder i stride strømme og det dekadente, udskejende leben er tyskernes  sidste spastiske krampetrækninger, før det hele er ovre, og russerne bryder igennem. 

Mock finder en ung kvinde, klædt i SS-uniform, bestialsk skamferet og liggende for døden. Og hans samvittighed byder ham at opklare denne sidste sag, før end han med sin danske kone vil flygte til København og der dyrke sin ungdoms passion for sproghistorie. Men det er selvfølgelig ikke så lige til, for hvordan opklarer man lige ét mord, når gaderne flyder med lig, depraverede SS folk og russiske soldater på hævntogt.

En velfortalt historie, der som Philip Kerrs Berlin-noir krimier og især  Richard Birkefeld m.f. Den, der bliver tilbage har ret  låner atmosfære fra en verden i brand, hvor alt er i frit fald, og nazister, russiske soldater og kyniske lykkejægere alle forsøger at høste størst mulig fortjeneste hjem, mens gamle regnskaber gøres op.        Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.