Hjertetræ nr. 2 i Billy Bob Holland serien af James Lee Burke


Hjerte rimer på hærde
”Hvad er det for en slags træer?” spurgte jeg.
”Hjertetræer”. Sagde min far. ”De vokser i lag ligesom ånden gør det. Det sagde min bedstefar Sam i hvert fald. Man skal bare sørge for, at rødderne står i en ren kilde, og der ikke er nogen der forurener vandet for én”.  


Burke Classic
Hjertetræ er en helt klassisk opbygget James Lee Burke fortælling:

En tidligere roderytter og lidt forhutlet bondeknold, Wilbur Pickett, bliver anklaget for at stjæle værdpapirer og et antikt ur fra Deaf Smiths rigeste mand den kyniske Earl Dietrich. 

Dietrichs slægt har hersket og regeret på egnen i flere generationer, hvilket forlener dem med den arrogante, indbildske magtfuldkommenhed som Burkes hovedpersoner så inderligt afskyer.

Og for at gøre det endnu mere personligt har vor helt, Billy Bob, haft sin første uforglemmelige romance med, hvad der senere blev Earl Dietrichs underskønne kone – en flamme, der aldrig rigtig er gået ud - og den endnu flirtende femme fatale puster konstant til de ulmende gløder i Billy Bobs hærdede bryst.

Yderligere har rigmandsægteparret en forkælet, voldelig, selvhævdende søn med testosteron, speed og destruktionstrang i blodet på alder med Billy Bobs uægte søn Lucas Smothers.

 Og så er der en magtkamp i gang om olie for millioner af dollars: De altid grådige svinehunde glammer, blotter deres sylespidse, rabiesbefængte tænder og går hver gang efter den blottede strube.

Resultatet bliver uundgåeligt som en cocktail af glycerol og salpetersyre udløst i en våbenfabrik.

Og solen går sin gang
 I mens bager solen ned over den knastørre sandjord, vindmøllerne knirker vand ud over de udtørrede marker, hestene vrinsker i galop over de vide sletter, og med ét tegner torden og lynild edderkoppespind på den elektriske sort-grønne himmel.
  
Portrættet af en blind indianerkvinde, med orakel-syn og dunkle forudanelser kaster et herligt mystisk og urovækkende skær over fortællingen om de forfængelige menneskers nyttesløse kamp om rigdom, status, evig ungdom - og en smule hjerterum.   

 Se mere på: http://www.jamesleeburke.net/
De  amerikanske udgave, som jeg synes
bedre indfanger bogens tone
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.