En rose fra Texas nr. 1 i Billy Bob Holland-serien af James lee Burke

Det vilde westen, dengang som nu
’Min oldefar hed Sam Morgan Holland, og han levede af at drive kvæg op gennem Chisholm fra San Antonio til Kansas. Størstedelen af sit liv kæmpede oldefar mod whiskey og indianere og kvægtyve, og med en vis regelmæssighed måtte han se på at guldgravere og lynild spredte hans kvægflok ud over halvdelen af Oklahoma-terriritoriet…
 Både min bedstefar og hans far var voldelige mænd…
Som ung politimand i Houston svor jeg på at jeg ikke ville gå i deres fodspor på dét punkt. Men hvis man har en alkoholiker i familien, er der gode chancer for at man selv kommer til at kæmpe den samme kamp. Den krig der kan flamme op i ens bryst for hvert nyt daggry, har ikke nødvendigvis sit udspring i en whiskyflaske. ’
Taco, tørke, torden: Texas-mix  
Efter i atten bind at have været nedsunket i Louisianas sumpede fordærv i fortræffeligt selskab med cajun-manden Dave Robicheaux, tog det mig lidt tid at vende mig til Texas sandblæste cowboylandskab og den nye hovedperson sagføreren Billy Bob Holland.
Det skyldes nok at jeg nu er forvænt med Robicheauxs knitrende fortællerstemme, hvor de elektriske spændinger og indre ophobninger udlades i voldsom handlekraft og højspændt prosa. Der virker den tidligere Texas Ranger Billy Bob Holland, bosat i lillebyen Deaf Smith i Texas, umiddelbart stovt, kontrolleret og retlinet. Men heldigvis forsvinder paragrafrytteriet som morgendug for texassolen efterhånden som handlingen skrider og B.B. Holland i den grad bliver personligt involveret og må tage sin egen fortid såvel som familiens til genovervejelse.  
Et mord skal der til
Det hele sættes i gang med et mord og en voldtægt på en ung kvinde. En lidt enfoldig lokal countrysanger, Lucas Smothers, bliver arresteret bogstaveligt talt taget med bukserne nede. Og så skulle den sag være ude af verden. Men bare ikke for B.B. Holland, for Lucas Smothers er hans uægte søn viser det sig, og Holland påtager sig at føre hans sag, da han er overbevist om Lucas’ uskyld.
En rigmandssøns amoralske excesser, et afskyeligt eksemplar af menneskeheden, der har kendt Hollands afdøde far, FBI-agenter og en korrupt mexicansk strømer er alle sammen vigtige aktører i den videre handling.
Vold i blodet
Men fortiden dens indvirkning og samtidighed med nutiden er, hvad denne krimi først og fremmest handler om. Holland læser i oldefar Sams drabelige dagbog der udgør en parallelhandling til nutidssporet.
 Og som handlingen skrider frem kan læseren og Billy Bob genkende det samme drama og dilemma: hvordan kommer man overens med sin egne mørke kræfter og voldelighed i en voldelig og uretfærdig verden.
Uddragene fra oldefarens dagbog, der beretter om hans forhold til en underskønne, men halvdæmoniske kvinde kendt som Texas’ rose, og hans kamp mod sig selv og den ydre ondskab i form af Dalton-Doolin banden er de mest spændende og oplagte passager i bogen.
Spøgelser med Stetson hatte, spore og kløe i aftrækkerfingeren  
Men fortidens spøgelser taler også rent bogstaveligt til Billy Bob Hollan. Han kan se og føre samtale med et spøgelse. Det er hans gamle makker i Texas Ranger og bedste ven L.Q. Navarro, der konstant hjemsøger ham. Holland skød og dræbte vennen ved et uheld, da de var på jagt efter nogle narkokurere på den anden side af grænsen til Mexico.
Og denne tragiske hændelse er baggrunden for at Holland lagde seksløberen og pistolhylstret i skuffen, blev sagfører og forsøgte at sone sin skyld ved at leve et ensomt afdæmpet liv på sin gård med sin jord, hest, høns og dam, hvor han ofte fisker med nabodrengen Pete, som han er en slags reservefar for. Men én gang gunslinger  
God Texas-krimi
Det er en velkomponeret, velskrevet og spændende krimi. Tempoet er skruet ned i forhold til de sidste Robicheaux–romaner, jeg har læst, og til trods for oldefarens dramatiske og blodige historie, når denne ikke op på niveau med de sidste romaner i eposset om Dave Robicheaux.
Men de var også uhyggeligt gode med sitrende nerve og gevaldigt vingefang. Men jeg tror også, jeg skal lære den nye hovedperson lidt bedre at kende. Jeg glæder mig hvert tilfælde til at læse næste bind om den strunke alvorsmand Billy Bob Holland.
Hjertetræ hedder det næste bind i serien. James Lee Burke vandt for dette bind, som den eneste i øvrigt, for anden gang den prestigefylde Edgar Award. Så der er al mulig grund til tårnhøje forventninger.   

Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.