Krimimessen 2012

Kaffe til Krimimessen
Mens havgusen langsomt lettede for forårssolens stråler, satte vi kursen sydøst med destination Horsens Statsfængsel til nok en gang krimi-blues.

Skallehilsen fra Glasgow
Som det første hørte vi den skotske forfatter Craig Russell i en samtale med Bo Tao veloplagt fortælle om sin kriminoir-serie fra 50ernes Glasgow med hovedpersonen detektiven Lennox.( Lennox og Glasgow-kysset)
 Russell fortalte om rivaliseringen mellem de to byer Edinburgh og Glasgow, om Glasgow som det engelske imperiums næst-vigtigste by, og om England, der i 50erne havde tabt imperiet. Den åbenlyse gæld til Chandler ’ my personal God’ som Russell betegnede ham, blev også berørt.
Craig Russell på Krimimessen 2012


Hovedpersonen Lennox ’is a white Knight who's soil is spoiled’, og som i dag, grundet sine traumatiske oplevelser i 2. verdenskrig, ville have været diagnosticeret med posttraumatiske stresssyndrom.
Hvad krigens voldsomme oplevelser gjorde ved de unge mænd, der vendte tilbage til hjemmefronten, optager Russell, hvis egen far i øvrigt kæmpede i krigen og fik dybe ar på sjælen.
Russell har lige færdiggjort den fjerde bog med candisk/skotske Lennox, der som den outsider han er, har den fordel, at han kan give læseren et mere objektivt syn på Glasgow i 50erne. Greg Russell laver i øvrigt en stor del research, før han går i gang med skriveriet, og populære toner fra 50erne sætter ham i den rette Glasgow-noir stemning.  
Og så betroede han os en decideret uhyrlighed: ’I am a scotchman who don’t like Scotch whiskey’ … og selvfølgelig kom han ind på faren ved at forveksle et French Kiss med Glasgow-kysset – en fejltagelse man helt sikkert kun begår en gang.
Krimifavoritter og påvirkninger
Dernæst talte det dobbelte makkerpar Lene Kaaberbøl og Agnete Fris og Simon Pasternak og Christian Dorph om krimifavoritter og forfattere, der har påvirket dem i deres virke som krimiforfattere.
Simon Pasternak lagde ud med James Ellroy og Sorte Dahlia som eksempel på et forfatterskab og en bog, der har øvet indflydelse. Pasternak talte om L.A. mytologi, de fede dæmoniske karakterer, de labyrintiske plot og det præcise tidsbillede af Los Angeles i 50erne, og så det at Ellroys romaner ifølge Pasternak er alt muligt: patetiske, humoristiske, kyniske og spændende.
Lene Kaaberbøl, Agnete Friis, Christian Dorph og Simon Pasternak


Dernæst talte krimimakker Christian Dorph om Nattog af den engelske forfatter Martin Amis, der med denne roman undtagelsesvis har kastet sig over krimigenren. Bogens hovedperson er en kvindelig meget maskulin politiefterforsker, der har en barsk og rå baggrund.  
Og denne ukonventionelle kvindelige karakter har dannet forlæg for Dorph og Pasternaks egen Anita Jensen, der er en af hovedpersonerne i deres foreløbige tre historiske romaner fra 1970erne og frem.
Lene Kaaberbøl trak også en gammel traver på banen – Sara Paretskys Indemnity only fra 1982 (på dansk: Dækning). Med V.I. Warshawski introducerede Paretsky det kvindelige hardboiled modstykke til mændene. Lene Kaaberbøl læste som de andre et citat op, og hun var uden sammenligning den, der slap bedst fra det.
Endelig var det Agnete Fris’ tur og hendes valg faldt på Sjövall og Wahløs samfundskritiske krimier, som hun og Kaaberbøl mener at stå i gæld til, hvad angår samfundsbevidsthed og anfægtelse.
Et interessant arrangement, der dog ligesom adskillige andre af arrangementerne i Snedkeriet blev kraftig skæmmet af en næsten konstant hyletone i højtalerne, noget der gik helt galt ved prisoverrækkelserne.
Ønsker til næste år: The Unusual Suspects           
Den skandinaviske krimi var i år i fokus, men jeg kunne godt savne flere udenlandske navne i stedet for The usual scandinavian suspects – tør man håbe på, at for eksempel skotske Philip Kerr ville dukke op næste år?
Men som vanlig var det en hyggelig dag bag fængslets høje mure med litterære mord, gys og wisecracks – og så blev der også tid til, at jeg kunne lave to interviews med henholdsvis tyske Volker Kutscher og sydafrikanske Deon Meyer. De kan læses her: Interview med Volker Kutscher  Interview med Deon Meyer  
  

Jens Henrik Holm, Krimimessen 2012
Horsens Statsfængsel, Krimimessen 2012
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.