A thing of Honor - Mafiaen i fiktionen og virkeligheden

-mord, magt og mænd af ære. I gennem 150 bloddryppende år har underverdenens ukronede konger forarget og fascineret.Det dragende mørke I det moderne demokratiske, men måske spændingsforladte samfund udøver de mørkere skyggesider med vold og kriminalitet en enorm tiltrækningskraft, hvilket det enorme antal krimier og kriminalstof på tv bevidner. Specielt én gruppe af kriminelle er omgivet med en særlig mystik, nemlig mafiaen og mere specifikt den italienske mafia.

Som udtryk for den fascinationskraft, som den italiensk mafia har udøvet og til stadighed udøver, kan nævnes, at der er lavet et utal af film, skrevet bunkevis af bøger og produceret i stribevis af konsolspil alt sammen omhandlende mafiaen.

Mafiaen består af handlekraftige mænd, der sætter sig ud over gældende lov og ifølge deres egen udlægning helt og holdent bekender sig til ukrænkelige, maskuline begreber om ære og loyalitet indenfor den lukkede mafiafamilie præget af omertá, tavshedsløftet.

La mafia – underverdenens ukronede kongerOpbygningen af mafiaen i USA skete i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor strømmen af indvandrere fra Kina, Irland og Italien var stor. Nogle af disse nye amerikanere tog de kriminelle strukturer med sig, som prægede det område, de kom fra. Således fik henholdsvis den sicilianske mafia, Cosa Nostra, og den napolitanske mafia, Camorra fodfæste i USA (sammen med de kinesiske triader og de irske gangs i øvrigt).


Men det var for alvor under spiritusforbuddet i USA i 1920erne, at mafiaen fik stor politisk og økonomisk indflydelse i et lovløshedens USA. Og mafiabossen Alphonse ”Scarface” Capone, der herskede i Chicago, blev en eftertragtet celebrity på linje med vore dages Hollywood-stjerner.  Og han blev på mange måder i datiden indbegrebet af den amerikanske drøm om social mobilitet: at det var muligt selv for en fattig italiensk indvandrerdreng at opnå et liv i overdreven, nærmest vulgær luksus som magtfuld mafiaboss.

Mafiaen blev derfor et springbræt for mange i 30´ernes Depression til et bedre liv, om end det for de fleste blev et kort og blodigt liv. Særligt Chicago står for eftertiden som indbegrebet af mafiavælde, men det var i virkeligheden i og omkring New York, at de mest magtfulde mafiafamilier befandt sig.

Den italienske mafias vej i USA er en broget og uskøn fortælling om strategiske magtalliancer med magten i Washington, som da mafiaen blev taget med på råd og stod for planlægningen og modtagelsen af de amerikanske tropper i Italien under 2. verdenskrig, hvilket åbnede et enormt marked og skabte gode kontakter til mafiaen i ´den gamle verden´, Italien.
Og Cuba var i årene op til Fidel Castros revolution mere eller mindre styret af mafiaen.

Once you´re in this family, there´s no getting out!

Den mesterlige mafia-serie The Sopranos
Film:

Selvom der er lavet film om mafiaen nærmest fra den opstod i USA, markerede Francis Ford Coppolas episke mesterværk Godfather- trilogien, baseret på Mario Puzos roman af samme navn, et før og et efter i den fiktive fremstilling af mafiaen.
Den udgør et uomgængeligt referencepunkt for enhver skildring af mafiaen i USA, også fordi mafiaen, den virkelige, lader sig inspirere af og gerne vil se deres egne (mis)gerninger forstørret i lyset af det tragisk-heroiske lys som omgiver Corleone-familien i filmen og i Mario Puzos roman. I den mesterlige og succesfulde mafia tv-serie The sopranos citerer mafiamedlemmerne i øvrigt konstant fra The Godfather.

Anbefalelsesværdige film og serier inden for genren omfatter: The Sopranos, Goodfellas, Casino , The Departed, The Untouchables, Scarface og Public Enemies.
Det heroiske lys, som mafiaen sættes i, i disse stort anlagte film, bliver effektivt slukket i den superrealistiske italienske film, Gomorra, hvor mafiaens altfortærende kynisme nådesløst blotlægges. 

Skønlitteratur:

Vil man gerne læse skønlitterære fremstillinger af mafiaen er den italiensk/amerikanske Mario Puzo et oplagt sted at begynde. Mario Puzo har udover The Godfather skrevet Sicilianeren og Den sidste Don, der begge omhandler mafiaen.
Vil man gerne høre mere om den karismatiske Corleone-familie har den amerikanske forfatter Mark Winegardner skrevet to bøger, der spinder videre på Mario Puzos krønike, nemlig Godfather vender tilbage og Godfathers hævn.

James Ellroy fletter i sin episke spændingsroman American Tabloid fiktion og fakta sammen i beretningen om USA under Kennedy og magtens tætte forbindelser til mafiaen.    
Og så har den amerikanske forfatter Don Winslow skrevet en sindsoprivende spændingsroman, Frankie Machines vinter, om en tidligere hitman for mafiaen.

Faglitteratur:

Den amerikanske historiker og italiens-kender John Dickie har skrevet et solidt historisk værk om den sicilianske mafias oprindelse og udvikling, Cosa Nostra. 

Han beskæftiger sig dog kun med mafiaens aktiviteter i Italien, hvorimod den danske italiens-ekspert Thomas Harder i sin gennemgang af den sicilianske mafias udvikling siden 1860 i bogen Mafiaens mænd også berører organisationens forgreninger i USA.
Og så har den italienske prisvindende journalist Roberto Saviano skrevet bogen, der danner forlag for filmen Gomorra, Mafiaen i Napoli.  Desuden skal nævnes Henrik Höjers spændende biografi om Al Capone og forbudstidens USA.

Crooner and all that jazz

Den amerikanske jazzmusiker Mezz Mezzrow mente, at jazzmusikken var underverdenens kendingsmelodi i de brølende 1920eres USA. Den rå jazz strømmede ud fra forbudstidens smugkroer, hvor jazzmusikerne i de tilrøgede lokaler havde stående ordre om at fortsætte med at spille uanset, hvad der skete omkring dem: slagsmål, skyderier, selv mord kunne ikke stoppe tidens toner.


Senere er det især den bløde og smægtende croonermusik, man forbinder med mafiaen. Nogle af de mest berømte navne som Frank Sinatra, Dean Martin og Tonny Bennet, optrådte fast i Las Vegas og på Cuba, de steder som mafiaens folk yndede at frekventere.
Parlare di mafia - Lille Mafiaordbog

- Boss/Godfather/Don: En mafiafamilies overhoved
- Capo di tutti capi: Den øverste mafiaboss, som bosserne fra de enkelte familier står under

- Capo: En underordnet leder indenfor mafiafamilien

- Clip: at dræbe eller skade nogen.

- Connected: at være medlem af mafiaen
- Consigliere: normalt nummer tre i en mafiafamilies hierarki efter bossen og underbossen. Bossens rådgiver.
 - Cosa nostra: den sicilianske mafia, men bruges også i flæng om mafiaen i USA. Betyder direkte oversat
”vores ting” og er mafiaens egen måde at omtale deres hemmelige organisation uden at nævne den.

- Flip: at bryde tavshedsløftet, Omertá, og samarbejde med politiet

-Friend of ours: en måde hvorpå en mafioso kan fortælle et andet medlem, at en tredje person også er
medlem af mafiaen.

- Made man: medlem af mafiaen.

- Omertá: tavshedsløftet

- Sit-down: et møde
- Sleep with the fishes: at blive dræbt og smidt i vandet

- Soldato: den laveste grad indenfor mafiaen
- Uomini d´onore, men of honor: mænd af ære, udtryk brugt af den sicilianske mafia, hvorved den ønsker at knytte organisationen til det sicilianske aristokrati.

- Vendetta: Af personlige årsager at få hævn over en fjende
- Wiseguy: medlem af mafiaen


Litteraturliste:

Mafiaens mænd af Thomas Harder

Frankie Machines vinter af Don Winslow

Omerta; Godfather; Den sidste don; Sicilianeren; Mafia; alle af Mario Puzo
Godfather vender tilbage; Godfathers hævn af Mark Winegardner

Når de døde vågner af Steffen Jacobsen

Bravo af Giorgio Falettti

Begrundet mistanke af Gianrico Carofiglio
Al Capone af Henrik Höjer

Den passionerede lejemorder af Paul Smith

Mcmafia af Misha Glenny

Mafiaen i Napoli af Roberto Saviano
Cosa Nostra af John Dickie

Mænd af ære af Morten Beiter

Terrakottahunden af Andrea Camilleri

American Tabloid af James Ellroy
Flamingo Blues af James Lee Burke

Film

Gomorra af Matteo Garrone
The Departed af Martin Scorsese

De uovervindelige af Brian De Palma

Goodfellas af Martin Scorsese

Scarface af Oliver Stone


Musik

The Sopranos, fra tv-serien.
The very best of Dean Martin

My Way af Frank Sinatra


Links til sider på nettet:

Da mafia blev ordet-en historisk introduktion til emnet www.forlagetlee.dk/emner/mafiaen/hisintro.htm

Mafiaens ti bud: http://avisen.dk/mafiaens-ti-bud-afsloeret_2427.aspx

Den udødelige gangster, artikel fra filmmagasinet Ekko www.ekkofilm.dk/essays.asp?viewall=true&table=essays&id=157
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.