Berlin noir - 2. verdenskrig og nazismen fortalt som kriminalroman

Berlin noir Der er en tilsyneladende konstant interesse for at høre historier om 2. verdenskrig og et tydeligt behov for at få beskrevet og forsøge at forstå det ufattelige i nazismens rædsler. Der dukker konstant nye historier og nye vidnesbyrd op om denne afgørende skæbnetime i den nyere verdenshistorie.
Krigen, rædslerne og datidens politiske stormvinde tvang hver enkelt til at tage et standpunkt og træffe svære, men afgørende valg. Det er godt dramatisk stof for historikere og forfattere.
I de seneste år har også en række krimiforfattere kastet sig over emnet og skrevet krimier, der på spændende vis belyser livet i tiden før under og umiddelbart efter nazisternes march til magten.
Krimierne tager læseren med ned i den gruopvækkende nazistiske undergrund såvel som til toppen af partiets ledelse, og de bringer os rundt til det dekadente Berlin, efterkrigstidens Wien, nazisternes højborg München, det besatte Danmark, 30ernes nazi-befængte Breslau eller på en kontrafaktisk rejse til en hvad-nu-hvis-nazisterne-havde-vundet tid.
  
Bøgerne blander meget effektfuldt velresearchet historiske data med fiktion og krimigenrens konventioner, så læseren føler sig hensat til datidens atmosfære af frygt, uvished, terror og intrigante magtkampe.    
Særligt skal fremhæves den skotske forfatter Philip Kerr, der med sin mesterlige Berlin-noir-serie har skrevet et hovedværk indenfor den moderne kriminalroman. Disse hårdkogte kriminalromaner har enspænderen, privatdetektiven Bernhard Gunther som ubestridt hovedperson, og vi møder et væld af historiske personer i den meget nuancerede og stemningsfyldte serie, der foreløbig strækker sig fra 1936 til 1954.


Lidt i samme hårdkogte noir-stil skriver, den polske forfatter Marek Krajewski, der foreløbig har udgivet tre kriminalromaner fra Breslau om tiden mellem første og anden verdenskrig med den overvægtige og alkoholiserede kriminalråd  Eberhard Mock.

Og så har danske Ole Frøslev skrevet krimiromaner om besættelsestidens Danmark i serien Mørketid.   
Vil man læse flere historiske kriminalromaner fra det 20.århundredes skrækkammer, kan blandt andre Tom Rob Smiths Barn nr. 44, fra Stalin-tidens Sovjet, varmt anbefales og ligeså C.J. Sansoms medrivende spionroman om den spanske  borgerkrig og 2. verdenskrig med titlen Vinter i Madrid.Philip Kerr Berlin Noir-serie:
Martsvioler
Den blege forbryder
Det ene fra det andet
En stille ild
Et tysk rekviem
Gråzone
Om døde ej opstår,

Philip Kerr:
Hitlers fred

Robert Harris:
Fædrelandet

Ole Frøslev Mørketid:
Gangsterpigen
Dragerkuskens brudenat
Profeten
Slagteren fra Ryesgade
Hestetyven
Den grønne bar.

Volker Kutscher:
Den våde fisk.

Marek Krajewski:
Kalendermordene
Døden i Breslau
Spøgelser i Breslau


Jonathan Rabb:
 Rosa
 Skygge og Lys

Robert Harris:
Fædrelandet 

Dan Vyleta:
Pavel og jeg

Tom Robb Smith:
Barn nr. 44,
Den hemmelige tale

C.J Sansom:
Vinter i Madrid
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.