Krigen, rædslerne og datidens politiske stormvinde tvang hver enkelt til at tage et standpunkt og træffe svære, men afgørende valg. Det er godt dramatisk stof for historikere og forfattere.
Krimierne tager læseren med ned i den gruopvækkende nazistiske undergrund såvel som til toppen af partiets ledelse, og de bringer os rundt til det dekadente Berlin, efterkrigstidens Wien, nazisternes højborg München, det besatte Danmark, 30ernes nazi-befængte Breslau eller på en kontrafaktisk rejse til en hvad-nu-hvis-nazisterne-havde-vundet tid.
Særligt skal fremhæves den skotske forfatter Philip Kerr, der med sin mesterlige Berlin-noir-serie har skrevet et hovedværk indenfor den moderne kriminalroman. Disse hårdkogte kriminalromaner har enspænderen, privatdetektiven Bernhard Gunther som ubestridt hovedperson, og vi møder et væld af historiske personer i den meget nuancerede og stemningsfyldte serie, der foreløbig strækker sig fra 1936 til 1954.
Lidt i samme hårdkogte noir-stil skriver, den polske forfatter Marek Krajewski, der foreløbig har udgivet tre kriminalromaner fra Breslau om tiden mellem første og anden verdenskrig med den overvægtige og alkoholiserede kriminalråd Eberhard Mock.
Og så har danske Ole Frøslev skrevet krimiromaner om besættelsestidens Danmark i serien Mørketid.
Vil man læse flere historiske kriminalromaner fra det 20.århundredes skrækkammer, kan blandt andre Tom Rob Smiths Barn nr. 44, fra Stalin-tidens Sovjet, varmt anbefales og ligeså C.J. Sansoms medrivende spionroman om den spanske borgerkrig og 2. verdenskrig med titlen Vinter i Madrid.
Philip Kerr Berlin Noir-serie:
Martsvioler
Den blege forbryder
Det ene fra det andet
En stille ild
Et tysk rekviem
Gråzone
Om døde ej opstår,
Philip Kerr:
Hitlers fred
Robert Harris:
Fædrelandet
Ole Frøslev Mørketid:
Gangsterpigen
Dragerkuskens brudenat
Profeten
Slagteren fra Ryesgade
Hestetyven
Den grønne bar.
Volker Kutscher:
Den våde fisk.
Marek Krajewski:
Kalendermordene
Døden i Breslau
Spøgelser i Breslau
Jonathan Rabb:
Rosa
Skygge og Lys
Robert Harris:
Fædrelandet
Dan Vyleta:
Pavel og jeg
Tom Robb Smith:
Barn nr. 44,
Den hemmelige tale
C.J Sansom:
Vinter i Madrid
Skriv en kommentar