Flødeskumsfronten,Drømmeren fra Palæstina, Zarens dværg og Lystrejsen af Peter H. Fogtdal

Jeg faldt tilfældigt over romanen Flødeskumsfronten på biblioteket. Uden rigtig at vide, hvad det var for en roman, jeg havde mellem hænderne, satte jeg mig til at læse. Forfatteren var for mig et ukendt navn. Men sikke et dejligt bekendtskab! Velskrevet, spændende og medrivende var romanen om den østrigske soldat Andreas Spiess, som er udstationeret i Vestjylland under 2. verdenskrig, og efter endt læsning tog jeg fat på den næste roman, Drømmeren fra Palæstina, om forfatterens morfar, David Huda, og hans spændende liv, dernæst slugte jeg Zarens dværg og Lystrejsen, og snarest mulig vil jeg også have læst skorpionens hale og Jupiters time.  

Det, Fogtdal formår så godt, i de fire historiske romaner er, uden for mange svinkeærinder at berette den gode gammeldaws fortælling med et stort sprogligt overskud, hvor de for genren så ofte forekommende klicheer er fraværende til fordel for et individuelt, let og legende sprog, der farver og farves af den historiske kontekst. Man drages som læser ind af de fundamentalt spændende fortællinger med sans for suspense og af de fine historiske miljøbeskrivelser.

Først og fremmest er det dog de ofte skæve, utilpassede, intelligente, men fandenivoldske fortællere, der træder tydeligt frem med hele deres personligheds mangefacetterede karakter; hvor såvel storhed som ynkelig smålighed indgående belyses. Særligt tydeligt i Zarens dværg og Drømmeren fra Palæstina.


Flødeskumsfronten
Gennem den østrigske soldat Andreas Spiess´fortælling tegnes et nuanceret billede af 2. verdenskrig og det Danmark, der af tyskerne var kendt som flødeskumsfronten. En tankevækkende roman om en omflakkende kunstnersjæl, der uden at ville det bliver forført af den nazistiske retorik og tidsånd og aktivt bidrager til den nazistiske propaganda uden selv at være antisemit. Men det er også en roman om at sone sin skyld og gøre det rigtige. Højdepunktet i romanen er mødet og venskabet mellem den østrigske soldat og forfatterens morfar David Huda, egnens eneste jøde.

   


Drømmeren fra Palæstina
Er en romanbiografi om morfaren, der som 5 årig blev kidnappet fra Palæstina og ender på den jyske hede på en gård ved Kibæk uden for Herning med nogle stærkt fordømmende og indremissionske plejeforældre. Det er en roman, der indgående skildrer hovedpersonens splittelse mellem to kulturer, og hans rastløse, søgende sjæls kamp for at finde et sted i tilværelsen og endelig finde svaret på sit livs gåde: hvorfor sendte hans far ham til det ugæstfrie og kolde norden? Undervejs skildres særligt Davids deltagelse i modstandskampen og flugt fra Gestapo og specielt hans umage venskab med den sympatiske østrigske soldat Andreas Spiess.Zarens dværg
Hovedpersonen i den farverige fortælling er den forstandige, men kyniske dværg Sørine Bentsdatter, der på første side frejdigt erklærer at hun ikke bryder sig om dværge! Sørine, der er ved det danske hof bliver af den danske konge Frederik den 4, i 1716 foræret til den russiske zar, kæmpen Peter den Store.  Sørine kommer derfor vidt omkring, og læseren får derfor et spændende billede af såvel datidens Danmark som det zaristiske Rusland. Det går ikke stille af i en meget sanselig beretning, hvor verden skildres fra en dværgs synspunkt. En dværg der nægter at bukke under for selvmedlidenhed og omgivelsernes konstante fornedrelse og hån.  Det er svært ikke at holde af den uskønne, men selvstændige og djærve dværg.   


Lystrejsen
Beskriver Fredrik den 4.s liv og hans lystrejse til Italien i 1708. Et flot psykologisk portræt af en sværmerisk og melankolsk konge, der er udspændt mellem hoflivets stive konventioner, det overfladiske liv, hans egen rolle og så det indre livs længsel mod et andet, friere og mere ægte liv. Kongen nærer fra sin ungdoms dannelsesrejse en kærlighed til Italien, hvor han fandt lykken i det smukke land og en kvinde, han nu mange år efter håber at kunne gense. Omkring kongen foregår et konstant magt -og positioneringsspil, og spørgsmålet er, hvad der er sandt, og hvad er simulacrum i denne forstilte skinverden af ambitioner,løgne og bedrag.

Er du til velskrevne og stort anlagte historiske romaner, kan jeg varmt anbefale at gå om bord i Fogtdals stærkt vanedannende fortællinger.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.