I Kaaberbøls fodspor

Af Lene Dybdahl Johansen

Et af de helt store trækplastre for mit vedkommende på dette års krimimesse i Horsens var forfatteren Lene Kaaberbøl. Hun er i øjeblikket aktuel med krimien Kadaverdoktoren, som naturligt nok blev et centralt samtaleemne i hendes to interviews om søndagen. Mere om det lidt senere.
Som nævnt i et andet indlæg her på www.kultur-cafeen.com var hendes første optræden var i Trykkeriet, hvor hun var i samtale med Jesper Stein Larsen og en lidt uoplagt Susanne Staun om krimiens styrker. Blandt de spørgsmål som Stein Larsen var følgende:

Er krimigenrens konventioner begrænsende for jeres udfoldelsesfrihed?
Susanne Staun svarede, at det eneste som genren på forhånd fordrede var, at der skulle foregå et mord og derefter en opklaring. Hun følte sig derfor på ingen måde begrænset af genren. Noget af det, man som læser af krimier ellers tænker, er at det må kræve et stort overblik og overskud at kunne holde styr på alle tråde i historien og ikke afsløre noget før til sidst. Lene Kaaberbøl svarede at hun ikke konstruerede et særligt ’skelet’ at bygge historien op efter, men at hun gik frem efter Dronningens bispekåbe-broderi-metode.

Bispekåbe-broderi-metoden
Den måtte publikum jo lige have forklaret lidt nærmere: ”Jo,” sagde Kaaberbøl og lagde ansigtet og stemmen i kongelige folder: ”Jeg starter i et hjørne, og så ser jeg, hvad det bliver til.” Dertil bekendte Susanne Staun, at det også var samme metode, hun brugte. De to forfattere var altså enige om at lade sig føre af inspirationens kringlede stier i stedet for at konstruere et plot på forhånd. Dette fører mig tilbage til Kadaverdoktoren.

Kadaverdoktorens magiske tilblivelse
Lene Kaaberbøl forklarede, at inspirationen til Kadaverdoktoren kom til hende en morgen, og at hun bare straks måtte have det skrevet ned, før hun kunne gå videre til noget andet. I løbet af fem-seks timer havde hun skrevet hele første kapitel, men det magiske ved hele processen var, ifølge Kaaberbøl, at der allerede fra første færd lå kim til hele romanens plot i det første kapitel. Hun skulle bare ’pakke det ud,’ som hun sagde.

At posere med et lig
Senere i Vesthallen forklarede Kaaberbøl til Steffen Larsen om hendes passion for research. Her fik det nysgerrige publikum indblik i nogle af de ting, hun havde fundet ud af undervejs i sit arbejde med romanen. Blandt andet det kuriose, at man i slutningen af 1800-tallet nogle gange lod sig fotografere med et lig, fordi fotografier var så sjældne og dyre, at man først, når det (næsten) var for sent, investerede i at lave et familieportræt, selvom et af medlemmerne på billedet så desværre var døde.

Underholdning er en dyd
Lene Kaaberbøl gjorde meget ud af at understrege, at noget af det vigtigste for hende som både forfatter til bøger for voksne og børn var at underholde. Hun gav publikum indblik i, hvor svært det er at fastholde især børns interesse, og derfor er opbygningen af spænding helt central i hendes bøger. Det var en fryd at høre, at hun bekender sig til at underholde, i stedet for (som nogle af hendes kolleger, der efter eget udsagn beskæftiger sig med den finere litteratur) at prøve på at snobbe sig op til at sige noget fantastisk om samfundet, livet eller kunsten.

Signering
Et fedt element ved Krimimessen i Horsens er at man får lov til at komme helt tæt på sine yndlingsforfattere. Over signeringen af bøger, blev der lige tid til at stille et par spørgsmål, og Lene Kaaberbøl tog sig god tid til sine fans. Man mærkede at programmet for messen var strammere tilrettelagt i år end sidste år, hvilket desværre fik den konsekvens, at der ikke blev tid til at stille spørgsmål til forfatterne i slutningen af deres intereviews.
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.