Den blå division

Herhjemme er det velkendt, at omkring 6.000 danskere under 2. verdenskrig frivilligt meldte sig til tysk tjeneste, og de fleste af dem kom til at kæmpe på østfronten mod russerne. De fleste af dem var organiserede nazister, og ved retsopgøret efter besættelsen blev det gjort strafbart at have været i tysk krigstjeneste.

Men også andre folkeslag kæmpede aktivt sammen med tyskerne. I Spanien har det i mange år været en fortiet historie, at omkring 50.000 spaniere kæmpede på østfronten under tysk kommando, og af de 50.000 vendte 5000 aldrig hjem igen.

Det er en spansk historie om politisk magtbegær, storhedsdrømme og politisk opportunisme, der, da de allierede magter endegyldigt så ud til at sejre, blev en pinlig affære som det frankistiske Spanien havde al mulig grund til at ville udradere fra den kollektive bevidsthed i Spanien såvel som udenfor landets grænser, da regimet nu på ingen måde ønskede at blive mindet om sin aktive indblanding i krigen på tysk side.

Læs resten af indlægget her
Skriv en kommentar

Kultur-cafeen

Kultur-cafeen skriver anmeldelser af nye krimier, historiske værker, historiske krimier, romaner om romerriget, kriminalromaner fra anden verdenskrig og nazityskland, bøger fra Berlin Noir genren samt anmeldelser af film og tv-serier. Vi bringer anmeldelser af både danske og udenlandske krimier og historiske bøger.